Pobegnil zapornik z vzdevkom Satan, pred UKC ga je čakal pomagač na skuterju

Črna kronika 06. Okt 202310:50 16 komentarjev
tomaž simonič
Tomaž Simonič je bil v preteklosti borec MMA in naj bi bil še vedno v odlični kondiciji (Foto: YOUTUBE)

V četrtek je izpred UKC Ljubljana pobegnil zapornik. Spremljal ga je en pravosodni policist, vklenjen ni bil. Po naših informacijah gre za nekdanjega borca MMA Tomaža Simoniča, znanega pod vzdevkom Satan.

V četrtek dopoldne so po informacijah N1 z marico in v spremstvu pravosodnega policista zapornika iz zapora na Dobu pripeljali pred UKC Ljubljana, kjer naj bi imel pregled. A je izpred kliničnega centra pobegnil. Pobeg je bil očitno organiziran, saj ga je po naših informacijah tam čakal voznik s skuterjem. Pobeglega še niso izsledili. Dogodek so nam potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. “Takoj po izrednem dogodku so bili izvedeni vsi potrebni postopki obveščanja policije, izdana je bila odredba za razpis tiralice,” so zapisali.

Pognal se je v beg

Obsojenec je pobegnil ob prihodu pred UKC Ljubljana, “ko je zapuščal vozilo in se pognal v beg”. “Pravosodni policist je izvedel vse potrebne ukrepe za izsleditev obsojenca, ki je pobeg izvršil skupaj s pomočnikom na motornem kolesu. Ko je bil obsojenec med vožnjo na motornem kolesu, ga je pravosodni policist uspel v prvi fazi zaustaviti, a je nato pobeg nadaljeval brez vozila, s hitrim tekom. Pravosodni policist je v skladu s pooblastili izvedel zasledovanje, po katerem je obsojenec s pomočnikom na motornem kolesu spet uspel pobegniti. Trenutno je še vedno na begu,” so še zapisali.

Po besedah naših virov gre za Tomaža Simoniča, ki je bil leta 2015 zaradi več kaznivih dejanj – med drugim zaradi poskusa uboja – obsojen na enotno kazen deset let zapora. To pomeni, da bi, če bi kazen odsedel v celoti, čez dve leti prišel iz zapora. Pripadle so mu že nekatere ugodnosti, ki pa so bile zaradi kršenja pravil v času izhoda zaustavljene.

Kot so sporočili iz uprave, je v preteklosti kazen že prestajal v svobodnejšem režimu in koristil zunaj zavodske ugodnosti, med epidemijo covid-19 je bil tudi na prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Simonič je bil sicer v preteklosti borec MMA (tekmovanje v mešanih borilnih veščinah) in naj bi bil še vedno v odlični kondiciji. Znan je pod vzdevkom Satan. Kot je dejal Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana, gre za nevarno osebo “oziroma glede na to, da gre za osebo, ki prestaja zaporno kazen, bi bila lahko potencialno nevarna”. Več v članku Obsojenec je še na begu: “Gre za potencialno nevarno osebo”.

Vklenjen ni bil, spremljal ga je en pravosodni policist

Na upravo za izvrševanje kazenskih sankcij smo naslovili tudi vprašanje, ali je pobeg morda posledica velikega pomanjkanja pravosodnih policistov. Zaradi naraščanja števila zapornikov in upada števila pravosodnih policistov je bilo namreč letos odpovedanih kar 767 spremstev pripornikov in obsojencev na sodišča. Po dosedanjih navedbah uprave pa bi za nemoteno delo potrebovali dodatnih sto pravosodnih policistov.

Na upravi zanikajo, “da bi bil pobeg povezan s težavo pomanjkanja pravosodnih policistov, s katero se sicer sooča Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij, saj je bil obsojenec skladno z varnostno oceno na pregled peljan v spremstvu enega pravosodnega policista”. Kot so še dodali, zapornik v skladu z varnostno oceno tudi ni bil vklenjen.

Po besedah poznavalca bi bilo primerno, da bi takšnega obsojenca spremljala dva pravosodna policista, “je pa vprašanje, ali bi ga tudi dva uspela obvladati”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje