Pod pretvezo, da sta gluhi, pobirali prispevke in dobrotniku ukradli 50 evrov

Policijsko vozilo
Fotografija je simbolična. (Foto: POLICIJA)

Brežiški policisti so izrekli globo 23- in 20-letnici, ki sta pod pretvezo, da sta gluhi osebi, pobirali prostovoljne prispevke. Ko jima je občan želel izročiti nekaj kovancev, sta mu ukradli 50 evrov in pobegnili. Ob tem opozarjajo, da je tovrstnih kršitev vse več.

V ponedeljek nekaj minut pred 13. uro je občan brežiške policiste obvestil, da naj bi pred prodajalno v Brežicah dve tujki, ki sta se izdajali za gluhi, pobirali prostovoljne prispevke.

Občan jima je nameraval izročiti nekaj kovancev, ko je iskal drobiž, pa mu je ena od njiju iz rok vzela bankovec za 50 evrov. Potem sta pobegnili.

O dogodku so bili takoj seznanjeni policisti na terenu, ki so neznanki na podlagi opisa izsledili na območju Gržeče vasi. Tujki, državljanki Romunije, sta bili v mercedes benzu črne barve registrskih oznak Litve, v avtomobilu pa sta bila še dva državljana Romunije. 23-letnici in 20-letnici so zasegli ukraden bankovec in ga vrnili oškodovancu. Zaradi neupravičenega pobiranja prostovoljnih prispevkov so jima izrekli globo.

Policija svetuje

“V zadnjem obdobju smo prejeli več obvestil o domnevnih kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob tem se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. S pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Ugotavljamo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja,” ob tem opozarjajo na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Občanom svetujejo, naj bodo pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. Če ga nimajo, naj jim denarja ne izročajo, ampak naj o njihovih dejavnostih obvestijo policijo na telefonsko številko 113.

“Zbiranje prostovoljnih prispevkov je opredeljeno v 5. členu zakona o varstvu javnega reda in miru. Ta določa, da prostovoljne prispevke lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče. Upravna enota dovoljenje izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog – kot to se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo. Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti. Upravna enota v dovoljenju določi način zbiranja prostovoljnih prispevkov in rok veljavnosti dovoljenja. Rok veljavnosti dovoljenja se določi glede na namen in način zbiranja prispevkov,” so še pojasnili.