Pohodnik dvignil kačo, ta ga je ugriznila. Pomoč je prišla s helikopterjem

Črna kronika 10. Jul 202314:57 9 komentarjev
Kača, Gad
PROFIMEDIA

Na Okrešlju je danes dopoldne mlajši moški v roke prijel kačo, ki ga je ugriznila. Domnevno je šlo za gada. Prepeljali so ga v zdravstveno ustanovo.

Na območju Okrešlja je mlajšega moškega ugriznila kača. Posredovati je morala letalska policijska enota v sodelovanju z dežurno ekipo za reševanje v gorah.

Kot so sporočili s PU Celje, je moški kačo prijel in jo dvignil, ta pa ga je ugriznila. Domnevno je šlo za gada. Moškega so prepeljali v zdravstveno ustanovo, med reševanjem pa (še) ni imel večjih zdravstvenih težav.

Strupi kač lahko povzročijo hude otekline in motnje pri strjevanju krvi, znaki zastrupitve pa se kažejo tudi kot driska, bruhanje, hude bolečine in oteženo dihanje.

V Sloveniji sicer živijo tri vrste strupenih kač – poleg laškega in navadnega gada še modras. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi, vendar so smrtni primeri zelo redki. V center za zastrupitve UKC Ljubljana pa pridejo le bolniki s srednjimi in hudimi znaki zastrupitve zaradi ugriza kače. Po navedbah UKC Ljubljana je kar 25 odstotkov ugrizov v roke.

V UKC svetujejo, da kačo, ki nas je ugriznila, identificiramo oziroma slikamo, ugrizno mesto pa očistimo in poiščemo zdravniško pomoč. Zarezovanje, izžiganje in sesanje strupa iz rane so metode, ki dokazano ne učinkujejo, saj strupa kače, ki se počasi širi po telesu, s tem ne spravimo ven, so še opozorili v UKC Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje