Lažna sporočila o kazenskem pregonu: ne odpirajte prilog in posredujte podatkov

Črna kronika 23. Apr 202410:58 > 14:32 4 komentarji
Foto: PU Kranj

Kranjski policisti opozarjajo na povečano število prevar. V ponedeljek so namreč obravnavali primer občana, ki je plačal kupnino za paket, ki ga ni naročil. To pa še ni vse: izkazalo se je, da je bila pošiljka prazna. Ponovno se pojavljajo tudi lažna sporočila o sodnem pregonu.

Kranjski policisti so v ponedeljek zjutraj obravnavali primer občana, ki je od dostavljalca prevzel paket in zanj plačal 20 evrov kupnine. Ko je občan odprl pošiljko, je ugotovil, da je prazna. Prav tako tega paketa ni naročil. Policisti zbirajo obvestila o kaznivem dejanju goljufije in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so sporočili iz Policijske uprave Kranj.

Policisti ob tem svetujejo posebno previdnost ob sprejemu paketnih pošiljk. Občani naj bodo še posebej pozorni na to, ali je pošiljka dejansko namenjena njim in ali je paket od pošiljatelja, od katerega pričakujejo paket. Šele nato naj plačajo kupnino za paket.

Spletne in navadne prevare, povezane s spletnim naročanjem blaga, se dogajajo zelo pogosto. “Zato resnično ne dajajte nobenih osebnih ali bančnih podatkov ter pred prevzemom paketov ali plačil kupnin, prej preverite pristnost in obstoj pošiljatelja. Bodite previdni in bodite odgovorni do svojih osebnih podatkov in premoženja,” pozivajo na policiji.

Ob tem so še opozorili, da se zadnje čase ponovno pojavljajo lažna elektronska sporočila, v katerih je sporočilo policije o sodnem pregonu. Če dobite takšno sporočilo, ne odpirajte prilog in ne posredujte osebnih ali bančnih podatkov, svetujejo na policiji. Prav tako nikomur nič ne plačujte. Sporočilo pa izbrišite. Več nasvetov, kako ravnati v takšnem primeru, je dostopnih tukaj.

Lažna sporočila o sodnem pregonu so lahko videti tako:

policija opozarja na prevare policija opozarja na prevare
Foto: PU Kranj
policija opozarja na prevare policija opozarja na prevare
Foto: PU Kranj

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje