Pretvarjali sta se, da sta gluhi, in zbirali prostovoljne prispevke

Črna kronika 02. Jun 202214:38 > 17:12 1 komentar
Požar v tovarni Belinka
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Policija je na Tolminskem obravnavala Romunki, ki sta se pri večjem nakupovalnem centru pretvarjali, da sta gluhi in da zbirata prostovoljne prispevke. Zoper njiju je izvedla prekrškovni postopek in jima izrekla globo. Policija ob tem opozarja občane, naj bodo previdni pri posameznikih oziroma skupinah, ki na različnih območjih Nove Gorice zbirajo prostovoljne prispevke v gotovini s pretvezo zbiranja za gluhoneme osebe. Svetujejo, da v takšnih primerih občani zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka.

Včeraj so policisti v Tolminu pri večjem nakupovalnem centru vodili postopek zoper dve državljanki Romunije, stari 18 in 23 let, ki sta se pretvarjali, da sta gluhi in da zbirata prostovoljne prispevke. Policisti so zoper državljanki Romunije izvedli prekrškovni postopek in jima izrekli globo.

“Ker se v zadnjih mesecih na različnih območjih Policijske uprave Nova Gorica pojavljajo posamezniki oziroma skupine (predvsem tujcev), ki zbirajo prostovoljne prispevke v gotovini s pretvezo zbiranja za gluhe osebe, policisti ponovno opozarjamo vse občane, da so v takšnih primerih izjemno previdni in zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka. Ponovno opozarjamo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek po določilu 17. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zato občanom svetujemo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Način zbiranja prostovoljnih prispevkov je namreč opredeljen v določilih zakona o varstvu javnega reda in miru (5. člen),” so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica.

Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, ki ga izdajo pristojne upravne enote. Višina globe za tovrstno kršitev je določena v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom zakona o varstvu javnega reda in miru tako pridobljeni denar odvzame.

“Če upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo. Prav tako občanom svetujemo, naj neznanih oseb ne spuščajo (še posebej velja, če je občan sam v stanovanju) v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju …). Če upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, naj natančneje zadevo preverijo pri organizaciji, za predstavnike katere se osebe izkazujejo, oziroma obvestijo policiste najbližje policijske postaje ali policijo na znano interventno številko 113 (pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila …” še svetujejo policisti).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje