Požigalec zanetil dva požara na Rožniku in pobegnil s kolesom

Črna kronika 27. Mar 202312:53 3 komentarji
Požar Rožnik, požigalec
Policijska uprava Ljubljana

Policisti so prijeli 30-letnega moškega, ki je osumljen, da je pretekli konec tedna na Rožniku zanetil dva požara. S kraja dogodka je zbežal s kolesom. Osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali za podobna kazniva dejanja.

Ljubljanski policisti so pri izvajanju usmerjenih nalog pri preiskavi požarov v Šiški v petek pozno zvečer zaznali, da sta bila dva požara na gozdnem območju Rožnika zanetena. Poleg policistov na terenu je sodeloval tudi helikopter letalske enote policije, ob zaznavi požarov pa so začeli izvajati ukrepe za izsleditev osumljenca, ki je na dveh različnih lokacijah zanetil požara. Prvi se ni razširil, saj so ga s hitrim ukrepanjem pogasili policisti, drugega, večjega obsega pa so v nadaljevanju pogasili gasilci in s tem preprečili nenadzorovano širjenje in veliko materialno škodo.

30-letni moški je s kraja požara pobegnil s kolesom, a so ga policisti zaznali in mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Policisti so prav tako opravili ogled krajev, pri tem pa našli še eno lokacijo, na kateri je osumljenec skušal zanetiti požar, a se ta ni razvil. Osumljenec je bil v preteklosti že obravnavan za podobna kazniva dejanja. “Dodajamo, da na policijski upravi intenzivno preiskujemo tri primere požigov vozil na parkiriščih v Šiški, ki so se zgodili v zadnjega pol leta. Intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil sta usmerjena tako na izsleditev za zdaj še neznanega storilca ali storilcev, morebitno medsebojno povezanost dogodkov kot tudi na povezavo z opisanima požaroma in prijetim osumljencem,” so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Policisti so ob tem spomnili, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih dejanj zahtevna in lahko traja dalj časa. Aktivnosti policije, zbiranje obvestil in pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer in tudi prisotnost policistov na terenu so usmerjeni k odkritju in prijetju storilca.

“Za uspešno preiskavo kaznivih dejanj so poleg temeljitega dela potrebne tudi kakovostne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vsak uničeni dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja,” so opozorili.

Požar Rožnik, požigalec
Policijska uprava Ljubljana

Na ljubljanski policijski upravi so ob tem pojasnili, da gre v večini teh primerov za sume kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za katera se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Ko je s požarom ogroženo tudi drugo premoženje velike vrednosti ali življenje ljudi, pa policisti preiskujejo tudi elemente kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti. Ko gre za požig stanovanjskega, poslovnega ali gospodarskega objekta, to obravnavajo kot kaznivo dejanje požiga.

“Pri spremljanju zadev pa ugotavljamo, da se požari pojavljajo v različnih obdobjih vse leto na območju celotne Policijske uprave Ljubljana in tudi na območju Mestne občine Ljubljana. V sušnem obdobju je praviloma več požarov v naravi. Posebej ne izstopa nobeno območje, prav tako so različni vzroki za nastanek požarov. Vse primere obravnavamo celovito in skušamo pojasniti okoliščine in vzroke.

Če se s kriminalistično preiskavo ugotovi, da gre za podtaknjen požar oziroma požig, policija preiskuje tudi morebitne povezave med dogodki in izvaja že omenjene ukrepe za odkritje storilca. Glede samih kaznivih dejanj, povezanih s podtikanjem požarov, je teh največ na zabojnikih za odpadke, barakah in vozilih, dogodki pa so pogostejši ob koncu tedna v nočnem času, večino pa policisti obravnavajo na območju Mestne občine Ljubljana.

Vse, ki imajo kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma ob zaznavi takšnih dogodkov, policisti pozivajo, da o tem nemudoma obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje