Portugalska se bori z gozdnimi požari sredi vročinskega vala

Črna kronika 10. Jul 202218:03 > 18:06
požar
Foto: Jon Nazca/REUTERS

V osrednjem in severnem delu Portugalske se gasilci borijo z več gozdnimi požari, razmere otežuje zelo vroče vreme. Pri gašenju požarov sodeluje več kot 1500 gasilcev in vojakov, 500 vozil in 15 letal, so sporočili.

Portugalske oblasti svarijo pred slabšanjem razmer, saj se bodo temperature prihodnji teden povzpele preko 40 stopinj Celzija, napovedan je tudi močan, suh veter.

Portugalska vlada je zato za obdobje od ponedeljka do petka razglasila stanje posebne pripravljenosti. Premier Antonio Costa je odpovedal načrtovano potovanje v Mozambik.

Portugalska vlada je zaprosila tudi za aktiviranje evropskega mehanizma za civilno zaščito, s čimer je dobila na razpolago dve letali za gašenje, ki sta nameščeni v Španiji.

Samo v soboto so na Portugalskem zabeležili 125 požarov v naravi, kažejo podatki tamkajšnje civilne zaščite. Zgoreli sta najmanj dve hiši, nekaj gasilcev in ljudi je bilo lažje poškodovanih. “Meteorološko gledano se soočamo z razmerami, kakršnih še ni bilo,” je dejal poveljnik portugalske civilne zaščite Andre Fernandes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Država je letos doživela že več skrajnih vremenskih pojavov, od junija beležijo ekstremno sušo na ozemlju skoraj tretjine Portugalske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar