Poskus uboja na Tolminskem: 38-letnik s kombijem večkrat v avto 50-letnika

Črna kronika 10. Jan 202211:36 > 11:51
Urban Kolman/Bobo

V nedeljo, 2. januarja, se je na Tolminskem 38-letni voznik kombija večkrat naklepno zaletel v 50-letnega voznika osebnega vozila. Čeprav je 50-letnik poskušal pobegniti, ga je osumljeni dohitel in se znesel nad njegovim osebnim vozilom. 38-letnik je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja poskusa uboja. Zaporna kazen za tovrstno dejanje znaša od pet do 15 let.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, so bili o poskusu uboja na Tolminskem obveščeni 2. januarja ob 17.50. V dogodek sta bila vpletena 38-letni voznik kombija in 50-letni voznik osebnega vozila.

38-letni moški, ki se je peljal po lokalni cesti med naseljema Bukovo in Grahovo ob Bači, se je s tovornim vozilom oziroma kombijem večkrat naklepno zaletel v pred njim vozečega 50-letnega voznika osebnega avtomobila, da bi ga na nevarnem odseku ceste izrinil z vozišča in mu na ta način skušal odvzeti življenje.

Nazadnje je 38-letni voznik kombija skušal izriniti voznika osebnega avtomobila s ceste približno slab kilometer pred križiščem lokalne ceste z železniško progo v naselju Grahovo ob Bači. S kombijem je ponovno trčil v osebni avtomobil in nato s povečano hitrostjo vožnje pred seboj potiskal avtomobil približno 50 metrov naprej po vozišču do levega ovinka, kjer na desnem delu ceste ni zaščitne odbojne ograje, pod voziščem pa je prepadna brežina, globoka 40 metrov.

50-letni voznik je močno zaviral, da z avtomobilom ne bi zgrmel v nezavarovano prepadno brežino, zato je z vozilom zapeljal na skrajno levo stran vozišča in pri tem s sprednjim delom avtomobila trčil v podporni zid na levi strani ceste. Po trčenju v podporni zid je 38-letni osumljenec s kombijem peljal mimo osebnega avtomobila in pri tem v celoti podrsal ter poškodoval desni bočni del avtomobila, nato pa s kraja odpeljal proti naselju Grahovo ob Bači, so dogodek opisali na policijski upravi.

50-letnik poskušal zbežati, a ga je 38-letnik dohitel

50-letnik se je s kraja trčenja odpeljal nekaj sto metrov naprej in se ustavil na poljski poti ter zaradi neposredne ogroženosti in bojazni za svoje življenje pobegnil v bližnji gozd in na pomoč poklical policijo. Že po nekaj minutah se je do njegovega avtomobila pripeljal tudi 38-letni voznik kombija, ki se je z razbitjem stekla zadnjih desnih vrat znesel nad osebnim vozilom in nato iz notranjosti avtomobila vzel tablični računalnik in ga vrgel v bližnjo grapo za odvodnjavanje. Osumljenec se je nato s kombijem odpeljal proti naselju Grahovo ob Bači. Tolminski policisti so poškodovan kombi našli še istega dne v večernih urah na tamkajšnji železniški postaji.

38-letnega osumljenca so tolminski policisti izsledili naslednje jutro v enem od naselij v Baški grapi in mu skladno z določili 157. člena Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost in ga pridržali v policijskih prostorih. 38-letnik je, po pojasnilih policije, utemeljeno osumljen poskusa storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja poskusa uboja po prvem odstavku 115. člena Kazenskega zakonika. O varnostnem dogodku je policija obvestila preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so 38-letnega osumljenca s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja v torek, 4. januarja, privedli in izročili v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Kazenski zakonik – uboj

115. člen Kazenskega zakonika navaja, da kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let. Če stori dejanje iz prejšnjega odstavka dvoje ali več oseb, ki so se združile zato, da bi storile uboj, se storilec kaznuje s kaznijo od desetih do petnajstih let.