Potrdili identiteto: pogrešani Nemec je umrl v slovenskih gorah

iskalna akcija
Foto: PU Nova Gorica

Na težko dostopnem terenu na Bovškem je občan našel truplo. Izkazalo se je, da gre za več mesecev pogrešanega 55-letnega nemškega državljana.

S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so sporočili, da preklicujejo iskanje pogrešanega 55-letnega državljana Nemčije, ki je bil od 25. avgusta 2023 nastanjen v enem od namestitvenih objektov v Bovcu. Nazadnje so ga videli 26. avgusta 2023, kasneje pa se je za njim izgubila vsakršna sled. Kljub številnim izvedenim aktivnostim pa ga v naslednjih mesecih niso našli.

Policija je bila 26. decembra 2023 obveščena, da je občan na težko prehodnem terenu med Zavrzelnim in Ravnim Lazom na Bovškem, na približno 900 metrov nadmorske višine, našel neidentificirano in neprepoznavno truplo. Policisti so na kraju najdbe trupla našli tudi osebne stvari, na podlagi katerih je bilo mogoče sklepati, da gre najverjetneje za pogrešano osebo – 55-letnega državljana Nemčije. Izsledki forenzične preiskave Nacionalnega forenzičnega laboratorija v Ljubljani so to pred dnevi tudi potrdili.

Po ugotovitvah policije se je pogrešani 55-letni državljan Nemčije 29. avgusta 2023 povzpel na gorski vrh Čukla – gre za 1.766 metrov visok kopast vrh nad Bovcem, ki se dviga iznad južnega pobočja Rombona v Zahodnih Julijskih Alpah. 55-letnik se je nato gibal po tamkajšnjih brezpotjih, ob sestopu pa zašel v prepadno območje, kjer je padel v globino in zaradi poškodb umrl.

Zašel na vojaških poteh iz 1. svetovne vojne

Kot so še pojasnili na PU Nova Gorica, je omenjeno gorsko območje prepredeno z nekdanjimi frontnimi položaji in ostalinami iz časa 1. svetovne vojne. Veliko vojaških poti iz tega obdobja se zaključi na kraju prvih bojnih črt v zahtevnih gorskih brezpotjih, kjer so tudi številne kraške jame, ponekod globoke tudi več sto metrov.

Policisti v okviru preiskave niso ugotovili znakov kaznivega dejanja oziroma sumljivih okoliščin, zato so o vseh ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še dodali na PU Nova Gorica.