Požar v lenarški sortirnici nenevarnih odpadkov: ranjena gasilec in varnostnik

Črna kronika 19. Jun 202307:49 0 komentarjev
Gasilci in policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO)

Požar, ki je v nedeljo popoldne zagorel v zbirnem centru odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, je po prvih ocenah policije povzročil škodo v višini 20.000 evrov. Po navedbah PU Maribor je zagorelo v betonskem boksu na območju zunanjega skladišča podjetja, v katerem naj bi bila predvsem plastika.

Policisti so bili o požaru obveščeni ob 15.46. Na kraju je posredovalo 105 gasilcev osmih prostovoljnih gasilskih društev, ki so ob približno 18. uri požar tudi pogasili. Policisti so opravili ogled kraja požara, o dogodku pa še zbirajo obvestila, so danes sporočili z mariborske policijske uprave.

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje je zagorela odpadna plastika in preostali material ob plastiki. Zaradi požara sta bili po njihovih podatkih poškodovani dve osebi, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in ju nato prepeljali na pregled v Univerzitetni klinični center Maribor.

Gasilsko stražo so izvajali lenarški gasilci, ki so ob 2.43 na požarišču ponovno opazili dim. Pogasili so posamezna žarišča in dodatno zalili območje.

Lenarški župan Janez Kramberger je danes za STA povedal, da je poveljnik civilne zaščite odredil odvzem vzorcev vode, da bi ugotovili morebitno prekomerno onesnaženje odpadne vode. Ponovil je, da lokacija tega obrata ni primerna. “Kot smo že večkrat povedali, ta obrat ne sodi sem. Novo lastništvo je sicer kooperativno. Mi smo jim predlagali selitev na drugo lokacijo in trenutno so v fazi pridobivanja zemljišč na tisti lokaciji. Dela se na tem, da se obrat umakne na primernejšo lokacijo, a to vzame nekaj časa,” je dejal.

Poveljnik civilne zaščite občine Lenart Franc Krivec je za Radio Slovenija povedal, da je bil požar manjši kot tisti v preteklosti, vsaj po prvi oceni pa ni šlo za večje onesnaženje.

Tudi v družbi Salomon poudarjajo, da je šlo za manjši požar. “Požar je bil pogašen v približno uri, kar pomeni, da je šlo za relativno majhen požar,” je danes za STA povedal direktor dejavnosti ravnanja z odpadki v omenjenem podjetju Primož Gabrič.

Po njihovih ocenah je bilo povzročene za od 10.000 do 20.000 evrov škode. “Največja škoda je na ogradi, ki je tam zaradi preprečevanja širjenja požara. Prav tako je škoda na odpadkih, ki niso goreli, so pa bili zaradi omejevanja požara zaliti z vodo,” je pojasnil.

Poudaril je, da so v preteklih treh letih nadgradili sistem požarne varnosti. “Ključen projekt v zvezi s tem je bila celovita rekonstrukcija centra, ki bi se morala začeti izvajati v tem letu, vendar je bil projekt ustavljen, saj smo se na pobudo lokalne skupnosti odločili, da center preselimo na območje izven mesta. Pričakujemo, da bodo dovoljenja v zvezi s selitvijo pridobljena v roku nekaj let. Trenutno v centru izvajamo ukrepe, ki bodo omogočili varno obratovanje centra do njegove selitve, kot so dodatni začasni objekti za skladiščenje odpadkov, nadgradnja sistema zaznavanja požara in podobno,” je navedel.

V podjetju je nazadnje zagorelo julija leta 2019. Istega leta sta aprila v sortirnici izbruhnila dva požara.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!