Preslepila sta jo, da sta delavca: ostala je brez več tisoč evrov zlatnine

Črna kronika 19. Dec 202308:57 0 komentarjev
nakit
Foto: PROFIMEDIA

V okolici Sežane sta se moška izdajala za delavca Telekoma in preslepila domačinko. Ta je tako ostala brez 6.000 evrov vredne zlatnine.

V ponedeljek opoldne je bil operativno-komunikacijski center Policijske uprave Koper obveščen o drzni tatvini na domu.

Do ene od stanovanjskih hiš v okolici Sežane sta se pripeljala dva moška. Ed od njiju je oškodovanko preslepil, da je delavec Telekoma in je prišel zamenjat modem. Temu je oškodovanka nasedla in mu omogočila ogled prostorov v hiši in možnost napeljave novih kablov. Moški ji je nato povedal, da se bo vrnil naslednji dan, ko ji bo zamenjal modem.

Oškodovanka je pri njegovem odhodu opazila, da je v njegovem vozilu sedel še en moški, ki ga prej ni bilo. Moška sta se nato odpeljala naprej.

Oškodovanka je nato pri Telekomu preverila storitve, kjer so ji pojasnili, da teh v njeni vasi trenutno ne izvajajo, so sporočili s Policijske uprave Koper. Zaradi tega je oškodovanka preverila svoj skriti nakit in ugotovila, da so ji iz hiše ukradli zlatnino v vrednosti 6.000 evrov.

Sledi zbiranje obvestil ter kazenska ovadba.

Ob tem so s koprske policijske uprave še sporočili, da policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo zelo prefinjeno in pretkano, oškodovance pa tako zavedejo, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje (običajno gre za starejše občane) še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, ne bo odveč nekaj opozoril.

Policisti se ob prijavah takšnih dejanj srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Obenem ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z njimi vzpostavili prijazen odnos in zaupanje. Preden oškodovanci opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci, s tem pa spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi “stopijo samo za vogal”, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del …, jim svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!