Upokojenci ta teden dobijo božičnico: kako visoka bo (TABELA)

Slovenija 18. Dec 202305:33 10 komentarjev
Božičnica za upokojence
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Ta teden bodo upokojenci prejeli božičnico oziroma zimski dodatek. Kako visok bo, je odvisno od že izplačanega letnega dodatka, ta pa se je določil glede na višino pokojnine. Objavljamo tabelo.

Letos bodo upokojenci prvič prejeli zimski dodatek oziroma božičnico. Izplačan bo to sredo, 20. decembra.

Znesek zimskega dodatka, ki ga bo upokojenec prejel na svoj račun, je odvisen od višine že izplačanega letnega dodatka. Zimski dodatek namreč znaša 40 odstotkov letnega dodatka. Letni dodatek se je določil glede na višino pokojnine, ki jo je prejemal upokojenec. Tisti z nižjimi pokojninami so prejeli višji letni dodatek kot tisti z višjimi pokojninami, tako pa bo posledično tudi z zimskim dodatkom.

Januarja precej višja pokojnina

Nekoliko višja bo tudi decembrska pokojnina, in sicer za 1,8 odstotka v primerjavi z oktobrsko. Višjo pokojnino so upokojenci prejeli že novembra. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca letošnjega leta.

Januarja, ko prihaja delna uskladitev pokojnin, bodo upokojenci dobili precej višje pokojnine, in sicer za 8,2 odstotka. Februarja sledita še redna uskladitev in poračun za januar. Kolikšna bo redna uskladitev, še ni znano, se pa februarska pokojnina glede na januarsko ne bo več bistveno spremenila. Več v članku Za koliko bodo višje pokojnine: objavljamo izračun.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje