Visoka vročina, hudi glavoboli … Zakaj covid-19 številne še vedno tako zdela?

Koronavirus 19. Dec 202305:52 11 komentarjev
Bolna ženska
Foto: PROFIMEDIA

Visoka vročina, hudi glavoboli, bolečine v mišicah, nato pa dolgotrajna utrujenost: mnogi, ki so se v zadnjem času okužili s koronavirusom, poročajo, da jih je ta tokrat veliko bolj zdelal kot v minulih sezonah. Zakaj?

Število okuženih s koronavirusom znova raste, okoli nas je vedno več obolelih, številni pa poročajo, da jih je virus tokrat v primerjavi s preteklimi sezonami precej bolj “udaril”.

Kako je torej za covidom-19 zboleti zdaj in kakšni so simptomi? O tem piše tudi novinar BBC, potem ko se je okužil njegov znanec. Bil je — tako kot številni drugi — prepričan, da vsakič, ko se okužimo, bolezen prebolimo v malo blažji obliki in z manj simptomi. A zgodilo se je obratno, doletela ga je podobna zgodba kot številne druge: teden dni kašlja, hudih glavobolov in povišane telesne temperature, ki jim je sledila dolgotrajna utrujenost.

Da se podobno dogaja tudi med slovenskimi pacienti, je za N1 pred kratkim potrdila dr. Mateja Logar.

Res je, da ima večina ljudi, ki zbolijo, najprej popolnoma nespecifične prehladne znake, torej bolečine pri požiranju in občutek zamašenega nosu, je dejala, se pa ob tem pojavlja še visoka vročina (okoli 39 stopinj Celzija), ki vztraja tri do štiri dni. “Ob omikronu te visoke vročine doslej nismo videvali, je bil pa to eden od vodilnih simptomov pri alfa in delta različici. Različica, ki trenutno kroži, ima torej bolj izrazit sistemski vnetni odgovor kot predhodna,” je pojasnila.

Foto: PROFIMEDIA

Kako se bo naše telo odzvalo, je odvisno od boja med virusom in našimi obrambnimi mehanizmi, poroča BBC. Profesorica Eleanor Riley, imunologinja na Univerzi v Edinburgu, je tudi sama v zadnjih tednih prebolela covid-19, za katerega je sicer pričakovala, da bo potekal v veliko blažji obliki. “Raven protiteles proti koronavirusu je zdaj verjetno tako nizka, kot je bila, ko smo cepiva ljudem šele ponudili,” je dejala. Od takrat je minilo že precej časa, število protiteles je padlo, ljudje pa smo postali bolj dovzetni za okužbo.

Zanemarljivo ni niti, da se je v vsem tem času virus spremenil, zato so protitelesa manj učinkovita, je dodal profesor Peter Openshaw z londonske fakultete Imperial College. “Različice, ki krožijo zdaj, so imunološko precej oddaljene od prvotnega virusa, s katerim smo se okužili oziroma je bil uporabljen za izdelavo prvih cepiv.”

To še ne pomeni, da boste hospitalizirani, je pripomnil Openshaw. Ob okužbi se namreč odzove še drugi del našega imunskega sistema, tako imenovane T-celice. Te imajo sposobnost, da si “sovražnika” ali ob okužbi ali ob cepljenju zapomnijo. Ko ga po dolgem času spet srečajo, se nemudoma odzovejo in ga napadejo.

Njihova prednost je, je dejal Openshaw, da jih novi sevi težje zmedejo. “Preprečujejo, da bi hudo zboleli in pristali v bolnišnici, vendar v času, ko se z virusom borijo, nastane kolateralna škoda, zaradi katere se boste počutili slabo,” je pojasnil. Gre predvsem za bolečine v mišicah, visoko telesno temperaturo in mrzlico.

Polne tudi bolnišnice

Da je koronavirus znova dobil zagon, potrjuje tudi bolnišnična statistika. Če za primerjavo vzamemo prvi novembrski teden, ko so v bolnišnice sprejeli 32 ljudi z resnimi akutnimi okužbami dihal, ki so imeli potrjen tudi covid-19, je številka med 4. in 10. decembrom narasla že na 78.

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je za N1 pred kratkim potrdila, da so oddelki nabito polni, porast primerov pa opažajo tako v ambulantah kot v bolnišnici. Da je z bolnišničnega vidika stanje že skrb vzbujajoče, meni tudi dr. Logar.

Ne le z vidika polnih postelj, temveč tudi, ker na okuženem pacientu zdravstveno osebje ne more opravljati elektivnih posegov, zato jih morajo odpovedati. “Z akutno okužbo dihal splošna anestezija absolutno ni mogoča,” je dejala, diagnostika pri bolnikih, ki prihajajo na posege in so na koronavirus pozitivni, je zato odložena.

Trenutno še vedno prevladuje različica omikron, inkubacijska doba pa v povprečju traja dva dni in pol, zato lahko ljudje zbolijo sorazmerno hitro po stiku. “Test je lahko pozitiven že, preden imamo klinične znake okužbe, s tem pa smo kužni,” je opozorila Logar. Bolezen še vedno težje poteka pri starostnikih, ljudeh s kroničnimi boleznimi in pri necepljenih.

Da bo covid eksplodiral kot v prejšnjih valovih, Lejko Zupanc ne pričakuje, dejstvo pa je, da predstavlja pomemben delež trenutno hospitaliziranih. “Težkih primerov, ki smo jih videli v prejšnjih valovih, je zdaj izredno malo, se pa še pojavijo tu in tam. Najpogosteje gre za poslabšanje kronične bolezni ob okužbi,” je povedala.

Kaj pa testiranje, karantena in cepljenje?

Ob pojavu simptomov okužbe se izogibajmo stikom z drugimi osebami, še posebej z ranljivimi skupinami, kot so dojenčki, nosečnice, starejši in kronični bolniki. Če to ni mogoče, uporabimo zaščitno masko, priporočajo na NIJZ.

Ko se pri vas pojavijo prehladni znaki, se lahko samotestirate s hitrim testom na okužbo s koronavirusom. V primeru pozitivnega testa se obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako postopati naprej. Covid-19 danes obravnavamo enako kot vsako drugo okužbo dihal, tako da posebnih smernic v primeru pozitivnega testa ni. Zdravnik je tisti, ki določa morebitno zdravljenje in bolniški stalež.

covid-19, koronavirus
Foto: PROFIMEDIA

NIJZ cepljenje proti covidu-19 za letošnjo jesen priporoča oskrbovancem domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter starejšim od 65 let. Za jesen 2023 priporoča cepljenje s posodobljenim cepivom Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer). V Sloveniji so proti covidu-19 na voljo še mRNK cepivi Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer) in Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 (Moderna) ter beljakovinsko cepivo Nuvaxovid (Novavax).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje