Prijeli Slovenko s seznama najbolj iskanih ubežnikov

Črna kronika 15. Nov 202116:33 > 17:29 6 komentarjev
Melanija Stropnik
Policija

Po sedemnajstih letih so prijeli eno najbolj iskanih slovenskih zločink, ki se je znašla tudi na Europolovem seznamu najbolj iskanih ubežnikov. Po informacijah N1 gre za Melanijo Stropnik, ki se je deset let brez veljavnega osebnega dokumenta skrivala v Gani.

Slovenski kriminalisti so v sodelovanju z varnostnimi organi Gane po sedemnajstih letih iskanja prijeli eno najbolj iskanih slovenskih zločink.

Po informacijah N1 gre za Melanijo Stropnik, ki so jo od leta 2004 iskali zaradi več kaznivih dejanj goljufije, ki naj bi jih po poročanju medijev zagrešila v letih 2000 in 2001. V enem od primerov naj bi žrtev prepričala, da je v njeno podjetje vložila skoraj 190 tisoč evrov in ob tem lagala o dobičku podjetja. Osumljena naj bi bila tudi prevare z dragimi letalskimi vozovnicami v Ugando.

Danes 61-letno slovensko državljanko je okrožno sodišče v Ljubljani začelo iskati leta 2004. Sprva so jo iskali kot pričo, kasneje zaradi goljufij. V enem sodnem primeru je bila zaradi goljufije tudi že obsojena na zaporno kazen.

Zoper njo je bila izdana odredba za razpis tiralice, mednarodna tiralica in Evropski nalog za prijetje in predajo, “saj se je skrivala in tako onemogočala izvršitev kazenskega postopka,” so sporočili z generalne policijske uprave.

Deset let se je skrivala v Gani

Leta 2012 so se za ubežnico izgubile vse sledi. Sedem let kasneje – leta 2019 – je bila objavljena na seznamu najbolj iskanih evropskih ubežnikov v okviru kampanje – EU Most Wanted.

Kriminalisti, ki so zadevo prevzeli kot enega izmed nerešenih primerov dolgotrajnih iskanj ubežnikov (tako imenovani “cold case”), so po številnih aktivnostih ugotovili, da se je skrivala v Gani. V Akri, glavnem mestu Gane, je brez veljavnega dokumenta ilegalno bivala deset let.

“Pristojno sodišče je zato oktobra 2021 preko pravosodnega ministrstva v Gano poslalo izročitveno dokumentacijo, varnostni organi Gane pa so nas 27. 10. 2021 obvestili, da je bila ubežnica prijeta v Akri, glavnem mestu Gane,” so sporočili z generalne policijske uprave.

13. novembra so jo deportirali iz Gane v Slovenijo, ob prihodu na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana pa so jo predali pravosodnim policistom, ki so jo odpeljali v zapor na Igu.

Eno najbolj iskanih slovenskih ubežnic so tako skupno iskali 17 let.

“V tem primeru je potekalo odlično sodelovanje z varnostnimi organi Gane v okviru kanalov mednarodnega policijskega sodelovanja, ki jih zagotavlja INTERPOL. Vzpostavljena je bila odlična izmenjava podatkov med kriminalisti slovenske enote za ciljno iskanje oseb in varnostnimi organi Gane, ki so sočasno izvajali ustrezne aktivnosti za izsleditev in prijetje ubežnice,” so še sporočili z generalne policijske uprave.

N1

Na seznamu iz Slovenije ostaja še Enis Kočan, obtožen prepovedanega prometa z drogami in psihotropskimi snovmi. Slovenska policija ga išče od januarja letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje