Slovenec mislil, da vlaga v kriptovalute: prevarantom nakazal 60 tisoč evrov

Črna kronika 01. Avg 202212:59 > 13:12
Bitcoin kriptovalute
Foto: PROFIMEDIA

Slovenec je mislil, da vlaga v kriptovalute, a je prevarantom nakazal približno 60 tisoč evrov.

Moški z okolice Maribora je na družbenem omrežju zasledil povezavo do spletne strani o vlaganju v kriptovalute. Na domnevno investicijsko stran se je registriral in v denarnico večkrat nakazal denar, skupaj približno 60 tisoč evrov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

Policisti ob tem znova opozarjajo, da imajo sumljive naložbe več skupnih značilnosti. Storilci navadno vzpostavijo spletno stran v tujem jeziku ali pa v dovršeni slovenščini, na kateri ponujajo vlaganje sredstev v različne naložbe z nepredstavljivo visoko stopnjo dobička. Spletne strani promovirajo po elektronski pošti in družbenih omrežij, kjer s potencialnimi vlagatelji stopijo v stik prek zasebnih sporočil, na primer na aplikacijah Messenger ali WhatsApp. Stik s potencialnimi žrtvami pa vzpostavijo tudi prek telefonskih klicev, v katerih se izdajajo za osebne asistente, svoj “izdelek” pa krepijo z lažnimi priporočili zvezdnikov in s tem krepijo njegovo uspešnost.

Policisti še opozarjajo, da prevaranti ponavadi nimajo dovolj računalniškega znanja, zato velikokrat predlagajo namestitev programov za oddaljen dostop, s katerimi lahko na daljavo upravljajo z njihovim računalnikom. Tako lahko pod pretvezo pomoči dostopajo in vodijo oškodovančevo spletno banko, posledično lahko v njihovem imenu odpirajo in upravljajo trgovalne račune in elektronske delnice ter lažno prikazujejo dobičke. “Dejanskih dobičkov ni, saj vlagateljev denar ni bil nikamor vložen, ampak je bil le prenakazan na račun prevarantov,” še opozarjajo na PU Maribor.

Kot poudarjajo na policiji, naj posamezniki neznanim osebam ne zaupajo gesel in bančnih podatkov, svoja sredstva pa naj vlagajo v finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov bančnih oz. finančnih storitev, pri čemer se o tovrstnih zadevah posvetujte s strokovno podkovanimi svetovalci. Tudi v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (SI-CERT) opozarjajo na prvo pomembno pravilo. Če vam pri investiranju obljubljajo velike zajamčene zaslužke brez tveganja, ne nasedajte. Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev. Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse.” Strokovnjaki še svetujejo, da če denarja posameznik še ni nakazal in dovolj hitro prepozna, da gre za prevaro, naj enostavno prekinejo vso komunikacijo z goljufi. “Ne odzivajte se na njihove klice, četudi vam grozijo,” svetujejo strokovnjaki iz SI-CERT.

Če pa ugotovite, da ste investirali v produkt,  je pomembno, da zadevo nemudoma prijavite policiji. Prijavo in opis prevare lahko pošljete tudi na SI-CERT, kjer bodo svetovali pri nadaljnjih korakih, a opozarjajo, da ne morejo pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.