Sojenje za poskus umora v Mariboru: Ko je začela kričati, se ne spomni ničesar

Črna kronika 18. Dec 202311:45 0 komentarjev
Avtomobil slovenske policije
Foto: PROFIMEDIA

Na mariborskem sodišču se je začelo sojenje 23-letnemu Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora nekdanjega dekleta septembra lani v mariborskem mestnem parku. Potem ko mu je tožilstvo predstavilo vsebino obtožnice, je povedal, da obtožbo razume, zaenkrat pa se ne bo zagovarjal. Zaslišana je bila tudi oškodovanka, a za zaprtimi vrati.

Tožilstvo, ki ga zastopa tožilec Darko Simonič, 23-letnemu Luki Gašpariču očita, da je na grozovit in zahrbten način poskušal vzeti življenje dekletu. S pretvezo, da dekle tam čakajo njegova pisma, naj bi oškodovanko zvečer zvabil v mariborski mestni park, potem pa čakal skrit, dokler ni prišla na dogovorjeno mesto. Takrat naj bi jo napadel s kuhinjsko sekiro, jo podrl na tla in z njeno glavo udarjal v tla.

Po tožilčevih besedah tožilca ji je pri tem povzročil številne poškodbe, med drugim odsekal prst, napad pa končal šele takrat, ko sta tja prišla mimoidoča, ki sta slišala dekletove krike. Kmalu je prišla tudi policija, 21-letna oškodovanka pa je ostala pri življenju le po srečnem naključju, ker ji je bila še pravočasno nudena nujna pomoč, je povedal Simonič.

Nato je pred sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič stopil obtoženi in povedal, da razume, kaj se mu očita. Obenem je izjavil, da se danes ne bo zagovarjal, po besedah njegovega zagovornika Žige Podobnika pa si pridržuje pravico do zagovora v nadaljevanju glavne obravnave.

Predsednica senata je prebrala zagovor obtoženega med preiskavo. Takrat je povedal, da sta se z omenjeno 21-letnico družila nekaj mesecev, kakšnih 14 dni sta bila tudi par, čeprav naj bi vedel, da ima težave. Povedal je, da mu je ves čas govorila o svojih težavah, on pa ji je poskušal pomagati, dokler ni ugotovil, da je razmerje treba zaključiti. Ko ji je povedal, da se ne bosta več videvala, je dekle po njegovih besedah vztrajalo, da ostaneta skupaj. Takrat je, kot je zatrdil v preiskavi, sklenil, da bo oškodovanko prestrašil in tako odvrnil od sebe. Ko je začela kričati, pa se ne spomni ničesar več, je dejal.

Danes je na sodišče prišla tudi oškodovanka, ki je prosila, da se med njenim zaslišanjem izključi javnost. Tožilstvo je s tem soglašalo, prav tako tudi obramba, ki pa je želela, da se javnost izključi iz celotne glavne obravnave. Odvetnik Podobnik je to obrazložil z željo po zaščiti osebnega življenja obtoženega, oškodovanke in obtoženčeve družine, s čimer pa se tožilec Simonič ni strinjal. Po njegovih ocenah je izključitev javnosti možna le še pri zaslišanju matere obtoženega, ne pa tudi pri ostalih pričah, saj te po Simoničevih besedah ne bodo govorile o omenjenih osebnih zadevah.

Sodni senat je po posvetu soglašal z izključitvijo javnosti za čas zaslišanja oškodovanke, ne pa tudi iz celotne glavne obravnave. Naslednji narok v tej zadevi je razpisan v četrtek.

Obtoženi, ki je trenutno v priporu, na junijskem predobravnavnem naroku ni priznal očitkov. Tožilec mu je v primeru priznanja krivde ponudil 17 let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!