Napad v mariborskem parku: 22-letnik poskusil vlomiti v hišo oškodovankine mame

Črna kronika 05. Sep 202213:53 > 17:28
Policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

V noči na nedeljo je 22-letnik v mestnem parku v središču Maribora z nožem in sekiro hudo poškodoval 20-letnico. Njeno življenje je po navedbah policije še ogroženo. Osumljeni in žrtev sta se poznala, a nista bila par. Že pred poskusom umora pa naj bi 22-letnik poskusil vlomiti v hišo oškodovankine mame na območju Šentilja. Osumljenca so policisti s kazensko ovadbo danes pripeljali pred dežurnega preiskovalnega sodnika, sodnik pa je zoper njega odredil sodno pridržanje.

Policija je pojasnila podrobnosti grozovitega napada, ki se je zgodil v noči na nedeljo v mariborskem mestnem parku.

V noči na nedeljo je 22-letnik oškodovanko poskušal umoriti v mariborskem mestnem parku, ob zgradbi akvarija-terarija. Dejanje sta mu preprečila policista iz enote vodnikov službenih psov in konjenikov, ki sta se v tistem trenutku pripeljala v mariborski mestni park. Oškodovanka je na napad opozorila z vpitjem, ki je pritegnilo tudi mlajšega moškega in žensko, ki sta bila v tistem trenutku v parku. Policista sta ob akvariju opazila hudo poškodovano žensko in poklicala reševalno vozilo, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič.

Časovnega poteka dogodka na policiji danes niso razkrili. Prav tako niso razkrili, s kakšnim predmetom je osumljeni napadel oškodovanko. Mediji so sicer poročali, da naj bi 20-letnico napadel z nožem in sekiro.

20-letnico zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Nekateri mediji so poročali, da je njeno stanje stabilno, a je po navedbah policije življenje 20-letnice še vedno ogroženo.

Identitete žrtve sprva niso mogli ugotoviti

“Med izvedbo prvih ukrepov in ogledom kraja dejanja so policisti izsledili 22-letnega osumljenca. Odvzeli so mu prostost in zanj odredili pridržanje,” je povedal. Mediji so poročali, da se je osumljenec vrnil na kraj dogodka, ker naj bi tam pozabil nahrbtnik. Policija pa je danes potrdila, da se je osumljeni res vrnil na kraj dogodka.

Identitete žrtve policistom sprva ni bila poznana. “To smo ugotovili kasneje, ob pregledu širše okolice. Osumljeni je njene osebne predmete bodisi odvrgel bodisi skril,” je dejal. S tem dejstvom so na policiji pojasnili tudi, zakaj o napadu v mariborskem parku z javnostjo sprva niso komunicirali.

Po poročanju Večera naj bi osumljeni 22-letnik svojo žrtev v park zvabil pod pretvezo, da bi ji rad izročil pisma. Na policiji tega danes niso potrdili. Meglič je dejal, da še preiskujejo, ali je bilo srečanje dogovorjeno ali jo je osumljeni pričakal v zasedi.

Že pred tem poskusil vlomiti k oškodovankini mami

“Osumljeni in žrtev sta se poznala, a nista bila par,” je dejal Meglič. Osumljeni je dejanje storil iz ljubosumja.

Po poročanju Večera je osumljeni 22-letnik v preteklosti že poškodoval avtomobil 20-letnice, čeprav je policija dejala, da ga v povezavi s tem niso obravnavali. Poškodovanje tuje stvari so po besedah svojca policiji prijavili, pa tudi to, da je 22-letnik pri sebi večkrat imel nož, še piše časnik. Svojec žrtve je za medij povedal še, da je napadalec 20-letnico zalezoval že od julija letos.

Na policiji so potrdili, da 22-letnika sumijo tudi premoženjskih kaznivih dejanj. Na območju Šentilja naj bi 22-letnik še pred poskusom umora poškodoval tuje stvari in vlomil, slednje policija preiskuje kot poskus velike tatvine. Nepremičnina in premičnine so v lasti oškodovankine mame, je povedal Meglič. Po zbranih obvestilih bo policija podala kazensko ovadbo.

“Policisti osumljenega v preteklosti nismo obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja,” je dejal Meglič in dodal, da 22-letnik še ni v kazenski evidenci.

“Policija ni prejela nobene pisne prijave, ki bi vsebovala elemente nasilja, s strani oškodovanke ali njenih svojcev. Ovadbe za dejanja zoper življenje in telo ter ovadbe za kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine, kamor sodi kaznivo dejanje zalezovanje, nismo prejeli. Ta kazniva dejanja se preganjajo na predlog,” je rekel Meglič. Obstajajo pa evidence o klicih na policijo, da se okoli hiše gibljejo vozila, je še povedal in dodal, da to za ukrepanje policije ne zadostuje.

22-letnika so danes, ob 22. uri, s kazensko ovadbo privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika mariborskega okrožnega sodišča ter zoper njega odredili sodno pridržanje, saj so obstajali priporni razlogi. Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen zapora najmanj 15 let, za poskus umora se storilca lahko kaznuje enako kot za umor. Za poškodovanje tuje stvari je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do dveh let. Za kaznivo dejanje velike tatvine pa je predpisna kazen zapora do petih let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.