Sum zaposlovanja tujcev na črno v občini Lenart

Črna kronika 18. Maj 202322:36 > 19. Maj 2023 09:10 2 komentarja
Policijski avto
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Policija, Finančna uprava RS in Inšpektorat za delo so v štajerskem podjetju izvedli skupen nadzor zaradi suma nezakonitega prebivanja in zaposlovanja na črno. Imena podjetja policija zaradi varovanja osebnih podatkov ne razkriva, po naših informacijah pa gre za Tovarno bovdenov in plastike iz Lenarta v Slovenskih goricah.

Policija, davčni in delovni inšpektorji so, kot so nam povedali na mariborski policijski upravi, opravili nadzor v podjetju na območju Policijske uprave Maribor.

Po naših informacijah gre za Tovarno bovdenov in plastike iz Lenarta v Slovenskih goricah z okoli 900 zaposlenimi. Odziv podjetja še čakamo.

Pristojni so preverjali sum zaposlovanja tujcev na črno. Zaznali so kršitve določil Zakona o tujcih (ZTuj-2) ter Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1).

“Zoper odgovorne bo uveden ustrezen postopek,” pravijo na policiji in dodajo, da je bilo zaznano kaznivo dejanje zaposlovanja na črno. Policija glede tega še zbira obvestila.

Kazenski zakonik določa, da osumljencu, ki v nasprotju s predpisi zaposli dva ali več delavcev ali zaposli več tujcev brez ustreznih dovoljenj za delo, grozi denarna kazen ali zapor do enega leta. Osumljencu, ki “v znatnem številu” zaposluje tujce, ki niso državljani države članice Evropske unije in tu nimajo dovoljenja za prebivanje, pa grozi zapor do dveh let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje