V Mariboru ujeli serijske požigalce, povzročili so več kot 600 tisoč evrov škode

Črna kronika 24. Nov 202309:35 > 13:53 8 komentarjev

V zadnjih mesecih so številne težave v Mariboru in okolici povzročili požigalci, stari med 20 in 30 let, ki so podtikali požare v različnih avtomobilih. Skupno so povzročili za več kot 600 tisoč evrov škode.

Mariborski policisti so v torek pridržali četverico z območja Maribora, za katero so prepričani, da je povezana s številnimi požari v zadnjem času v Mariboru oziroma njegovi okolici.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Maribor Stanko Vidovič je na novinarski konferenci pojasnil, da so med aprilom in novembrom obravnavali 18 namernih požarov.

“Storilci so požare povzročili s pirotehničnimi izdelki in ob tem uporabili ‘purpen’, s tem se je moč osnovnega pirotehničnega izdelka še povečala. Storilci so na delovnih strojih in avtomobilih zanetili požar in povzročili veliko gmotno škodo,” je pojasnil Vidovič.

Osumljeni so štirje slovenski državljani, stari med 20 in 30 let, iz Maribora in bližnje okolice. V požarih so sodelovali v sostorilstvu, vloge pa so si razdeljevali. “Ponoči so se pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so pristopili do parkiranih avtomobilov, razbili stekla in vanje odvrgli eksplozivna telesa,” je pojasnil vodja kriminalističnega sektorja.

Motiv požigov je bila objestnost, saj so bili avtomobili izbrani naključno. Osumljenci, ki so svoja dejanja z mobilnimi telefoni posneli, doslej še niso bili pravnomočno obsojeni, so pa storili različne prometne prekrške, v dveh primerih so kršili zakon javnega reda in miru. “V enem primeru so osumljenci v garažni hiši trgovskega centra na dveh parkiranih avtomobilih zanetili požar, ki se je nato razširil. Uničeni so bili trije avtomobili, še pet vozil je bilo poškodovanih. Ogenj je uničil tudi del ostrešja garaže,” je pojasnil.

uničeni avtomobili v mariboru uničeni avtomobili v mariboru
Uničeni avtomobili v trgovskem centru na območju Mariboru (Foto: PU Maribor)
uničeni avtomobili v mariboru uničeni avtomobili v mariboru
Uničeni avtomobili v trgovskem centru na območju Mariboru (Foto: PU Maribor)

Materialna škoda je bila ocenjena na 130 tisoč evrov. Če bo statična meritev pokazala poškodbe konstrukcije stavbe, bo škoda presegla pol milijona. V drugem primeru so osumljenci na parkirišču avtohiše s kladivi razbili stekla na petih tovornih vozilih, nato pa v parkirano policijsko vozilo odvrgli neznano eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so zgorela tri tovorna vozila. Povzročili so za 137 tisoč evrov škode.

Uničen avto v Mariboru
Uničen avto v avtohiši na območju Maribora (Foto: PU Maribor)

V tretjem primeru so osumljenci izpred osnovne šole v Hočah ukradli avtobus, se z njim vozili po občini, nato pa ga zažgali. Nastalo je za 145 tisoč evrov škode.

Zažgan avtobus v Hočah
Uničen avtobus v Hočah (Foto: PU Maribor)

Mariborski policisti so v torek pridržali pet ljudi in opravili hišne preiskave, eno osebo so izpustili, štiri pa so kazensko ovadili. Zdaj so v priporu. Skupno so povzročili za več kot 600 tisoč evrov škode.

Ovadili so jih zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvine, vsa kazniva dejanja so osumljeni opravili v sostorilstvu.

Četverica je poleg povzročitve splošne nevarnosti in poškodovanja tuje stvari utemeljeno osumljena še kaznivega dejanja odvzema motornega vozila in tatvine. Kriminalisti še naprej intenzivno zbirajo obvestila in preverjajo dokaze glede morebitnih dodatnih tovrstnih kaznivih dejanj, pa tudi, ali so morda pri tem sodelovali še kakšni storilci. Za zdaj pa na policiji nimajo informacij o tem, da bi osumljeni kazniva dejanja storili tudi drugod po Sloveniji, a obstaja sum, da so osumljenci storili še 15 podobnih kaznivih dejanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje