V Mariboru plačeval s ponarejenimi bankovci. Policija opozarja: Še so v obtoku

Črna kronika 23. Sep 202219:05 0 komentarjev
PU Maribor
PU Maribor

Na območju Maribora je osumljenec z unovčenjem ponarejenih bankovcev pridobil za več kot 2.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Policisti sumijo, da so ponarejeni bankovci še vedno v obtoku, zato pojasnjujejo, kako tovrstne bankovce prepoznati.

Mariborski kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj ponarejanja denarja (po 243. členu Kazenskega zakonika KZ-1). Z zbiranjem obvestil je bilo namreč ugotovljeno, da je neznani storilec med 13. in 17. septembrom na območju Maribora v treh različnih primerih unovčil 42 ponarejenih bankovcev v apoenih po 50 evrov.

Kot so sporočili s PU Maribor, je osumljeni ponarejene bankovce unovčil pri nakupih igralne konzole in motornega kolesa, za katera se je dogovoril preko spleta, en bankovec pa je unovčil pri dostavljavcu hitre hrane. Na ta način je osumljeni pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 2.100 evrov.

Kriminalisti so odkrili identiteto osumljenega, zoper njega pa bodo na pristojno državno tožilstvi podali kazensko ovadbo.

Pri istem osumljencu so policisti Policijske postaje Lenart opravili hišno preiskavo in zasegli skupno 17 bankovcev v apoenih po 50 evrov ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 evrov, za katere obstaja sum, da so ponarejeni, so še sporočili s PU Maribor. V sklopu preiskave in v sodelovanju z drugimi policijskimi postajamo so opravili hišno preiskavo še pri enem osumljencu
z območja Maribora. Pri tem so med drugim zasegli predmete, za katere sumijo, da izvirajo iz različnih kaznivih dejanj tatvin. Lastnike ukradenih predmetov policisti še iščejo.

V luči tega sta moška osumljena tudi storitve več kaznivih dejanj velike tatvine (205. čl. KZ-1).

Kako prepoznati ponarejene bankovce?

Ker bi lahko bilo v obtoku več ponarejenih bankovcev policisti občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino. Pri tem dodajajo, da za ugotavljanje pristnosti denarja običajno ne potrebujemo posebnih tehničnih pripomočkov. V večini primerov namreč zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe. V obtoku je največ takšnih ponaredkov, ki imajo imitacije nekaterih zaščitnih elementov.

Ponarejeni bankovci se lahko prepoznajo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko se bankovec pogleda proti svetlobi, postaneta vidni portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Ko se bankovec nagiba naprej in nazaj, je na srebrnem traku opaziti portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja po 243. členu KZ-1 je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do osmih let, če pa gre za veliko količino bankovcev pa od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagrožena kazen do petih let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!