Huda nesreča v neraziskani jami. Sodelujejo vsi slovenski reševalni centri

Črna kronika 15. Apr 202322:53 0 komentarjev
jamar jzs
Slika je simbolična (Foto: Jamarska zveza Slovenije)

V še neraziskani jami pri Dolenji vasi blizu Cerknice se je pri raziskovanju jame zgodila huda jamarska nesreča, v kateri se je poškodovala jamarka.

Pozno popoldne se je pri Dolenji vasi blizu Cerknice zgodila nesreča, v kateri se je huje poškodovala ženska, je prva poročala TV Slovenija. “Reševalna akcija je v začetnem pogonu, ob veliki podpori civilne zaščite – jamarske zveze Slovenije in občinskega štaba Cerknica,” je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Kot je dodal, predvidevajo, da bo časovni interval reševanja verjetno daljši, saj gre še za neraziskano jamo.

Ponesrečenka se nahaja na globini približno 100 metrov. Vhodi v jamo in celoten potek jame pa so izjemno ozki, zato reševalci ne izključujejo niti posega širjenja jame oziroma miniranja poti. “Vsi skupaj računamo, da bo noč sicer dolga, a verjamemo, da tudi uspešna,” je zaključil.

Na globini približno 100 metrov v sicer stopnjastem breznu je jamarki Jamarskega društva Rakek na glavo padel večji kamen. Štirje jamarji so ostali ob njej, saj je bila nezavestna, eden iz skupine jamarjev pa je prišel iz jame in obvestil o nesreči. Kot je za STA povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek, po prvih informacijah jamarja, ki je prišel iz jame, ocenjujejo, da je poškodba glave jamarke huda. Do nesreče je prišlo okrog 18.30.

V jamo je že odšla prva oskrbovalna reševalna ekipa, ki bo poskrbela za postavitev bivaka in oskrbo poškodovanke s toploto, da ne bi prišlo do podhladitve. V jamo se je že odpravila jamarska reševalka, sicer diplomirana medicinska sestra, s seboj ima tudi potrebno medicinsko opremo, ki so jo pripeljali iz Zdravstvenega doma Cerknica.

“Pripravljamo se na težko reševanje, potrebovali bomo pomoč tudi lokalnega zdravstvenega doma, o čemer so že obveščeni. Prav tako bomo potrebovali pomoč ekipe jamarjev za širjenje ožin, saj bo na nekaj mestih potrebno jamo širiti za varen transport,” je povedal Zakrajšek.

Ostali jamarji iz skupine šestih naj ne bi bili poškodovani. V reševalni akciji sodelujejo vsi slovenski reševalni centri, trenutno je na terenu okrog 20 jamarskih reševalcev, pričakujejo pa jih okrog 40.

Več informacij bo znanih v nedeljo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!