V zadevi smejalni plin pričali zaposleni iz šempetrske bolnišnice

Črna kronika 11. Maj 202318:40 0 komentarjev
Sodniško kladivo
Slika je simbolična. (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljevala glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Tokrat so med drugim pričali zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so delali s stativom v urgentnem centru, kjer je namesto kisika dotekal oksidul, za kar pa medicinsko osebje ni vedelo. Povedali so, kako so ugotovili napako.

Zdravnice Andrejke Štrukelj, ki je skupaj s kolegico Natalijo Detkovo ugotovila, kaj je bilo narobe, da je prišlo do smrti 52-letnega moškega, ki se je poškodoval pri delu, sicer danes na sodišče ni bilo. Kako sta odkrili napako in zamenjavo medicinskih plinov na medicinskem stativu, je pojasnila anesteziologinja v šempetrski bolnišnici Detkova.

Povedala je, da si je Štrukelj pri preizkusu izhodnih plinov na obraz položila masko, iz katere naj bi izhajal čisti kisik. Vendar ji je bilo že po manj kot minuti slabo, zato jo je odstranila z obraza. Tako sta ugotovili, da je s plini iz spornega stativa nekaj narobe, in na napako opozorili vodstvo bolnišnice.

Pričala je tudi anesteziologinja Milka Furlan, ki je bila prisotna pri reanimaciji nekaterih drugih bolnikov v isti reanimacijski sobi, a se posameznih podrobnosti ni več spomnila. Višja medicinska sestra Karmen Jerkič pa je povedala, da se medicinske ekipe tudi usposabljajo pri delu z medicinsko opremo, vendar pri tem nikoli ne preverjajo vsebine medicinskih plinov.

V popoldanskem času sta znova pričala Matej Meričnjak, komercialist v družbi Medicop, ter Aljaž Škafar, ki je v času gradnje šempetrskega urgentnega centra opravljal končna fina dela in montažo v Medicopu. Vendar se dogajanja izpred dobrih sedmih let večinoma nista spomnila.

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega, katerega poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne. Ugotovili so, da so ga v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, februarja 2021 pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper šesterico.

Pred sodnico Andrejko Luznik ostajajo trije obtoženi. Marjan Orel in Vinko Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor obrtniških del in strojne instalacije, Damjan Grilj pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Krivdo pa sta na predobravnavnem naroku v začetku letošnjega januarja že priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Sodišče jima je izreklo po eno leto in deset mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odslužita s 1.330 urami dela v splošno korist v dveh letih. Bolnišnici sta nakazala tudi vsak po 20.000 evrov donacije, kar jima je sodišče štelo za olajševalno okoliščino.

Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, se je s tožilstvom v marcu dogovoril za priznanje krivde in je bil prav tako izločen iz glavne obravnave. Obtožen je bil kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, odgovorna za vodenje gradbenih del. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora, kazen bo lahko v obdobju dveh let opravil s 1460 urami dela v splošno korist.

Prav tako je moral Zabret opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti, kar je tudi izpolnil do naroka za izrek kazenske sankcije, je za STA povedala državna tožilka Ana Radovanović Širok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!