V spopadu navijačev Hajduka s policijo ranjenih 35 ljudi

Črna kronika 22. Maj 202208:45 > 15:56 0 komentarjev
Nemiri po tekmi
Dalmatinski portal

V soboto pozno zvečer so se navijači splitskega Hajduka spopadli s policijo. V nemirih je po poročanju hrvaških medijev sodelovalo več sto ljudi. Aretirali so 43 navijačev, ranjenih je bilo 35 ljudi, med njimi 15 navijačev in 20 policistov, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Kot je sporočila hrvaška policija, se je približno 1600 navijačev, ki so se sinoči z avtobusi, kombiji in osebnimi vozili v spremstvu policije vračali s tekme v Zagrebu, samoiniciativno ustavilo na avtocesti A1 in blokiralo promet v smeri proti Karlovcu. Potem ko so preslišali opozorila policije, je nekaj sto navijačev napadlo pripadnike policijskih enot, so zapisali v sporočilu za javnost.

Namestnik direktorja policije Damir Barić je na današnji novinarski konferenci povedal, da je bil napad agresiven. Navijači so uporabljali steklenice, kamenje, palice, verige, mize, gasilne aparate in vse, kar so našli na območju bencinske črpalke, kjer se je napad odvijal.

Ranjenih je bilo 35 ljudi

Policija je v nemirih uporabila strelno orožje, pri čemer so bili po novih podatkih policije poškodovani štirje navijači. Aretirali so 43 navijačev, vpletenih v incident. Ranjenih je bilo 35 ljudi, med njimi 15 navijačev in 20 policistov, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Vsi ranjeni naj bi bili izven smrtne nevarnosti. Dva navijača imata poškodbo noge, eden pa je poškodovan v predelu reber.

Med aretiranimi je en mladoletnik, 11 mladoletnikov, ostali pa so polnoletni. Po navedbah policije so strelno orožje uporabili štirje policisti, trije naj bi streljali v zrak, eden pa tudi v betonsko površino. Kot predvidevajo, so se naboji odbili in ranili navijače. Policisti naj bi streljali, zato da bi priklicali na pomoč druge enote in zastrašili navijače.

Torcida
PIXSELL/BOBO

Bencinski črpalki grozila eksplozija

Ker se je napad, v katerem so bila uporabljana tudi goreča pirotehnična sredstva, dogajal v neposredni bližini bencinske črpalke, je obstajala tudi nevarnost požara ali eksplozije, je opozoril Barić. Načelnik Policijske uprave Zagreb Marko Rašić pa je dejal, da bi policiste, ki so se zaprli v vozilo, lahko zažgali, saj so navijači odpirali vrata vozila, ga razbijali in vrgli baklo.

Policija je na današnji novinarski konferenci še povedala, da je bilo v koloni, ki so jo spremljali pri vrnitvi v Split, 260 različnih vrst vozil. Zavrnili so nekatere navedbe v medijih, da je k incidentu botrovala zavrnitev vstopa navijačev na včerajšnjo tekmo. Kot je povedal Barić, se je tako odločil organizator, ker navijači niso spoštovali pravil glede vnašanja transparentov. Za vrnitev v Split so po navedbah policije zaprosili navijači sami.

Namestnik direktorja je še povedal, da poteka policijska preiskava prekrškov in kaznivih dejanj ter identifikacija osumljencev, kot ga je bilo razumeti, pa tudi notranja preiskava v okviru policije glede upravičenosti uporabe prisilnih sredstev.

torcida pretep
PIXSELL/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!