Začetek sojenja v zadevi Balkanski bojevnik spet preložili. Bo primer zastaral?

Črna kronika 29. Nov 202214:05 0 komentarjev
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo danes začeti novo, že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, vendar glavne obravnave tudi danes ni bilo, ker je več obtoženih opravičilo svojo odsotnost. Višja državna tožilka Blanka Žgajnar je v izjavi za medije poudarila, da je do nastopa zastarajanja primera še približno leto dni.

Od skupno 12 obtoženih, ki jim tožilstvo očita, da so trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, danes na sodišče niso prišli trije. Eden od obtoženih pa je na sodišče prišel brez zagovornika, ker je slednji zbolel.

To je bil že tretji poskus za ponovni začetek sojenja v zadevi Balkanski bojevnik. Predsednica senata Marjeta Dvornik je ocenila, da glavne obravnave v nenavzočnosti več obtoženih ne more izpeljati, enako je ocenila višja državna tožilka Blanka Žgajnar. Za obtoženega Boštjana Kopčiča, ki svoje odsotnosti danes ni opravičil, pa je senat sprejel sklep, da se ga na naslednjo glavno obravnavo prisilno privede, razen če v štiriindvajsetih urah ne pošlje ustreznega opravičila. Več zagovornikov obtoženih je sicer predlagalo tudi izločitev predsednice senata Marjete Dvornik in predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, vendar je predsednik višjega sodišča obe zahtevi zavrnil.

Tožilka Blanka Žgajnar, ki skupaj s tožilko Matejo Gončin vodi primer Balkanski bojevnik, danes ni želela ugibati, kakšne so možnosti, da bi v ponovljenem sojenju prišlo do pravnomočne sodbe, preden bo primer zastaral. Je pa poudarila, da časa ni veliko.

“Glede na določbo kazenskega zakonika, da se mora sojenje v zadevi, kjer vrhovno sodišče razveljavi sodbo, končati v dveh letih, smo časovno nekoliko v stiski. Od odločitve vrhovnega sodišča je že minilo leto dni, še eno leto imamo, da sojenje pripeljemo do pravnomočne odločitve,” je poudarila. Mateja Gončin je spomnila, da je sodišče v zadevi Balkanski bojevnik dvakrat že pritrdilo tožilstvu, enkrat pa ne.

Tožilstvo obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik s prvobtoženim Draganom Tosićem očita, da so trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja. Drogo naj bi tudi prek Južne Afrike tihotapili v Slovenijo in nato v Italijo.

Do zdaj so obtoženim sodili dvakrat. Na prvem sojenju je bila večina, skupaj z domnevnim vodjem združbe Draganom Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni. Najvišje kazni so doletele Tošića, Dragana Beljkaša in Jakoba Remškarja.

A je nato vrhovno sodišče pred slabim letom sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito. Na dan, ko so vrhovni sodniki razveljavili sodbo, so morali pet obsojenih, ki so še prestajali kazen, izpustiti iz zapora, preostali pa so kazen takrat že odsedeli.

V novem sojenju je zastaralni rok dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe. Časa, da zadeva ne zastara, je tako le še dobro leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!