Dragan Šolak za Guardian: Moj fokus je, da opozorim na svobodo medijev v Srbiji

Novice 28. Jan 202217:37 > 18:30 0 komentarjev
Dragan Šolak
United Media Group

Dragan Šolak intervjujev takorekoč ne daje. Po nakupu angleškega prvoligaša Southampton je spregovoril za britanski Guardian, tudi o o strahu za srbske medije in o tem, zakaj je izgubil pravice do predvajanja Premier lige.

“Ne maram biti javna osebnost, in upam, da se bom kmalu vrnil v diskretnejše življenje,” je v začetku pogovora za sloviti britanski The Guardian povedal Dragan Šolak, novopečeni večinski lastnik Southamptona in solastnik United Group, vodilne telekomunikacijske in medijske skupine v jugovzhodni Evropi. Navdušen predvsem nad tem, da je pred nekaj dnevi Southampton remiziral s sinjemodrimi (1:1) in tako prekinil serijo dvanajstih zaporednih zmag Manchester Cityja. To je bila “absolutno vrhunska predstava proti verjetno najboljši ekipi na svetu”, je za Guardian dejal Šolak.

“Težko bi našel klub, ki bi bolj ustrezal mojim željam. To je klub, ki rad omogoča razvoj igralcev, je angažiran, ima veliko navijačev, je zelo družinsko usmerjen in je na lepi lokaciji,” je dodal. Poleg tega sta klubski barvi rdeča in bela, tako kot Crvena zvezda iz Beograda, ekipa, za katero je Šolak navijal v mladosti.

Milijarder, čigar premoženje je ocenjeno na 1,6 milijarde evrov, je začel iz nič, najprej je ustanovil majhno kabelsko mrežo, iz katere je z leti zrasla United Group, v kateri je tudi več medijev, med drugim tudi N1, in v kateri je Šolak obdržal 33 odsotni delež, je zapisal Guardian. Toda s prihodom Aleksandra Vučića na oblast v Srbiji so se začele razmere za medije v Srbiji močno poslabševati.

“Moj fokus je, da opozorim na svobodo medijev v Srbiji,” je povedal Šolak. “Menim, da je Vučić primer, kako si lahko diktator s pretvarjanjem, da je prijazen in dostojen, pridobi določen ugled v Evropi,” je dejal in kritiziral tiste v EU, ki Vučića podpirajo. Tudi, ko je prišla na dan novica o dogovoru za nakup Southamptona, se je predsednica srbske vlade Ana Brnabić Šolaka lotila na Twitterju, češ da je del “oligarhije” blizu prejšnji vladi. Pogosto ga satanizirajo tudi prorežimski tabloidi, češ da je zagovornik tujega vpliva in sovražnik Srbije.

Odločitev je bila lahko samo politična

Šolak poudarja, da nima nobenega političnega programa, razen želje po poštenih volitvah in da s političnimi strankami nima nič. “Moja prioriteta sta družina in golf, nato pa posel. Tudi med sto mojimi prioritetami ne boste našli politike. Politika me ne zanima. Postal sem politična osebnost samo zato, ker jim nisem dovolil, da bi spremenili način vodenja naših informativnih kanalov,” je dejal in pojasnil, da se je United Group pod pritiskom znašla na vse mogoče načine. Nazadnje tudi s tem, da je srbski državni Telekom za neverjetnih sto milijonov evrov odkupil pravice za prenos tekem angleške Premiere lige.

V preteklem obdobju je United Group letno za te pravice plačal 11 milijonov evrov. Lani je skupina za obdobje naslednjih šestih let ponudila 35 milijonov evrov letno, a je bil to zanemarljiv znesek v primerjavi s ponudbo državnega Telekoma Srbija. Ni ga izračuna, po katerem bi državno podjetje lahko s tem poslom zaslužilo, je povedal Šolak prepričan, da je bil motiv politične narave. To pa je z nogometom odvrniti ljudi spremljanja njegovih medijev, ki so v Srbiji med redkimi neodvisnimi in niso pod vplivom tamkajšnjih oblasti. Trg v Srbiji sicer predstavlja le deset odstotkov prihodkov skupine.

Šolak v rodno Srbijo zaradi strahu za lastno varnost ne potuje več. Opisujejo ga kot državnega sovražnika številka ena. Za Guardian je poudaril, da njegova odločitev za nakup Southamptona ni povezana z izgubo pravic za prenos tekem Premier lige, pač pa da se je nekaj časa želel vključiti v elitni šport. “Predvidevam, da je to dobra naložba, kajti družina mi pravi, da me že dolgo niso videli tako veselega in navdušenega nad poslovnim podvigom, ” je še za Guardian povedal Dragan Šolak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!