Glavna evropska tožilka: Odločitev vlade spodkopava zaupanje

Novice 27. Maj 202117:45 > 21:44 0 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič jr./BOBO

"Očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih oblasti z Evropskih javnim tožilstvom (EJT), resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora nad porabo sredstev EU v Sloveniji," se je na današnjo odločitev slovenske vlade, da razveljavi postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev v evropskem javnem tožilstvu in postopek ponovi, odzvala glavna evropska tožilka Laura Kövesi.

Na današnjo odločitev vlade, da ponovi postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev v evropskem javnem tožilstvu (EJT), zaradi česar je odstopila tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, se je odzvala tudi glavna evropska tožilka Laura Kövesi. Kot je zapisala v svoji izjavi, je bilo evropsko javno tožilstvo ustanovljeno za zagotavljanje boljše stopnje zaščite finančnih interesov Evropske unije in ne zato, da bi, kot se je izrazila, primere pospravljali v predale.

Opozorila je, da EJT lahko začne delovati brez slovenskih delegiranih tožilcev, vendar to pomeni, da se bo stopnja zaščite finančnih interesov EU v Sloveniji zmanjšala. “Brez evropskih tožilcev ni mogoče učinkovito preiskovati vseh sumov goljufij. Poleg tega bi bilo treba evropske delegirane tožilce v Sloveniji obravnavati kot ključen del sistema, ki zagotavlja ustrezen in celovit nadzor organov, odgovornih za upravljanje in nadzor nad porabo sredstev EU,” je zapisala v izjavi.

Kot je še dodala, očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih oblasti z EJT resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora nad porabo sredstev EU v Sloveniji.

Na zapis evropske tožilka Kövesi se je odzval premier Janez Janša. Kot je pojasnil, je evropsko tožilstvo prostovoljni dogovor 22 držav. “Vsaka država se iz njega lahko tudi umakne,” je med drugim zapisal na Twitterju.

Brez kandidatov le še Finska

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev stoji že več mesecev. Kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, naj bi bila po nekaterih interpretacijah moteča za predsednika vlade Janeza Janšo. Tožilka Tanja Frank Eler je sodelovala pri pripravi tožbe po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora proti Janši.

Premier Janša je v preteklosti kot razlog za zaplete pri njunem imenovanju navajal tudi neznanje tujih jezikov. Kandidata sta takrat znanje tujih jezikov potrdila. Poslanci so marca sprejeli tudi novelo zakona o državnem tožilstvu. Ta med drugim kot pogoj za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev zahteva znanje delovnega jezika evropskega javnega tožilstva na ravni C1.

Vlada se s predlaganima kandidatoma ni nikoli seznanila, kljub temu da je Evropska komisija Slovenijo večkrat pozvala k ukrepanju. Evropsko javno tožilstvo bo začelo delovati 1. junija letos, poleg Slovenije nobenega delegiranega tožilca ni predlagala le še Finska. Pet držav, in sicer Danska, Irska, Madžarska, Poljska in Švedska, pa so se odločile, da v evropskem državnem tožilstvu ne bodo sodelovale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!