Kozlovič odstopila z mesta ministrice za pravosodje

Slovenija 27. Maj 202113:22 > 26. Jul 2021 16:21 0 komentarjev
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič
Bobo

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je odstopila z ministrskega mesta. Odstop je podala po današnji seji vlade, na kateri so ministri odločili, da razveljavijo postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je, kot smo prvi poročali na N1, odstopila z ministrskega mesta. Odstop je podala po današnji seji vlade, na kateri so ministri odločili, da razveljavijo postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev v evropskem javnem tožilstvu (EJT) in postopek ponovijo. Ministrica se seje ni udeležila, nadomeščal jo je državni sekretar.

Lilijana Kozlovič je v preteklosti že zatrdila, da od kandidatov, ki so bili izbrani strokovno, ne bo odstopila. Ministrica pa naj bi nasprotovala tudi ponovitvi postopka.

Ministrstvo za pravosodje naj bi po naših informacijah po odstopu ministrice Kozlovič ostalo v rokah stranke SMC.

Počivalšek: SMC bo v najkrajšem času predlagala kandidata za prevzem ministrstva

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da odločitev ministrice Kozlovič obžaluje. Napovedal je, da bo stranka SMC v najkrajšem času predlagala kandidata za prevzem pravosodnega ministrstva.

Na Facebooku pa je pojasnil razloge za sprejem odločitve o ponovitvi postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Zapisal je, da pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka. Dodal je, da je za mnoge sporen tudi kompromisni predlog, ki ga je podal komisar Didier Reynders, saj bi “s tem vlada presegla svoja zakonska pooblastila”. Zato se je vlada odločila, da ponovi postopek izbire. “Nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo,” je zapisal.

[DELEGIRANJE EVROPSKIH TOŽILCEV]? Pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev gre za preveč pomembno zadevo, zato ne…

Posted by Zdravko Počivalšek on Thursday, May 27, 2021

Meni, da je ugotavljanje zakonitosti izbire kandidatov za evropske delegirane tožilce potekalo “pod izjemnim medijskim pritiskom”. “Že mesece pred rokom, ki je bil določen za pošiljanje predloga evropskemu javnemu tožilstvu, so se k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni,” je sporočil in dodal, da Slovenija ni edina država, ki svojega predloga ni podala.

“To je nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale,” je zapisal. Dodal je, da ima vlada pristojnost, da postopek izpelje transparentno in tako, da se izogne vsakemu dvomu o njegovi korektnosti.

Perič: Odstop obžalujemo

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je na Twitterju navedel, da v poslanski skupini odstop Kozlovičeve, ki je povsem legitimen, obžalujejo in pričakujejo, da vlada postopke v zvezi z izbiro tožilcev izpelje transparentno in brez dvomov o njihovi korektnosti.

Perič je v izjavi novinarjem v DZ glede današnje odločitve vlade dejal, da so ocene o dozdajšnjem postopku očitno različne. Po njegovem mnenju se bo sčasoma to izkristaliziralo. “Želimo si, da glede postopka, ki je pomemben, ne bi bilo nobene sence dvoma,” je dejal. Spomnil pa je, da je to v pristojnosti vlade.

Po njegovem mnenju Kozlovičeva ostaja v SMC, “a pustimo času čas”. Odgovora na vprašanje glede imena za novega ministra Perič še nima.

Koritnik: Z ministrico Kozlovič sem vedno zelo dobro sodeloval

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik iz vrst SMC je na današnji vladni novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavil sprejeti dogovor z javnim sektorjem povedal, da je z ministrico Kozlovič vedno zelo dobro sodeloval in da nastalo situacijo obžaluje. Samega poteka seje vlade, vpliva odstopa na delo stranke SMC in odločanja o razveljavitvi postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev sicer ni želel komentirati.

Vlada je sicer na današnji seji ugodila Koritniku in potrdila dogovor s sindikati javnega sektorja. Vlada tega zadnjih deset dni ni uvrstila na dnevni red, ker naj bi mu – tako portal Necenzurirano –  premier Janez Janša nasprotoval.

V primeru odstopa katerega od ministrov pa bi morala koalicija v državnem zboru zbrati 46 glasov za imenovanje naslednika. Po včerajšnjem glasovanju o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše kaže, da koalicija večino še ima. Za obtožbo predsednika vlade pred ustavnim sodiščem je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 44, a upoštevaje upravičeno odsotnega Dušana Verbiča (SMC), vzdržanega Franca Juršo in odsotnega Ivana Hrška ter glasova poslancev narodnostnih skupnosti za zdaj kaže, da koalicija najmanj 46 glasov še ima. Predlog so podrli poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev, proti pa so bili poslanci SDS, NSi in SMC ter opozicijske stranke SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!