Beneški forum pojasnil, zakaj se je med govorci znašel Dušan Smodej

Kultura 11. Apr 202409:27 4 komentarji
Dušan Josip Smodej
Dušan Josip Smodej (Foto: Tomaž Skale/Dnevnik)

Kulturni center Trieste Contemporanea je kmalu za tem, ko so s seznama uradnih govorcev in finalistov za kritiško nagrado umaknili Dušana Smodeja, poslal tudi uradno opravičilo in pojasnilo, zakaj se je mladi slovenski kustos uvrstil v program letošnjega beneškega foruma za kuratorje sodobne umetnosti. Ob tem upajo, da bo polemika, ki se je pojavila ob omenjeni kandidaturi, spodbudila mlade kustose k temu, da bodo gradili "etične agencije, ki jih svet sodobne umetnosti danes potrebuje bolj kot kdajkoli prej".

Zatem ko je včeraj odjeknila vest, da se je med finalisti kritiške nagrade in govorci na beneškem forumu za kuratorje sodobne umetnosti pojavilo tudi ime Dušan Josip Smodej, ki je trenutno še vedno vpleten v preiskavo v aferi Fotopub, so organizatorji 11. edicije beneškega foruma poslali tudi uradno opravičilo.

Kot so pojasnili pri kulturnem centru Trieste Contemporanea, se je žirija nagrade za mladega likovnega kritika v sredo, 10. aprila, ob 8. uri sestala na izredni seji, ki so jo sklicali nemudoma, ko so od slovenskih prijateljev prejeli informacije o izbranem finalistu Smodeju. “Informacije, za katere prej nismo vedeli,” so pojasnili.

“Čeprav je bila recenzija, ko jo je kandidat poslal, izbrana zaradi dobre kritične kakovosti besedila, so dodatne informacije žirijo privedle do ponovnega premisleka o vključitvi omenjenega mladega kustosa med finaliste, ki bi se nato skladno s pravili razpisa pridružil strokovnim predavateljem na beneškem srečanju,” so v sporočilu za javnost pojasnili pri centru Trieste Contemporanea.

Kot so v nadaljevanju obrazložili, sta jih k dodatnemu premisleku gnala prav pomembnost in etična občutljivost letošnje teme foruma, ki da terja “skupino izjemno avtoritativnih govorcev”. Žirija se je tako posledično odločila, da bo mladega kuratorja izključila iz trojice finalistov, ki se je potegovala za letos prvič razpisano nagrado za mladega kritika (ang. Young Art Critic Award oz. YACA), so še pojasnili in dodali, da posledično na letošnji izvedbi foruma tudi kot govornik ne bo sodeloval.

“Peticijo 388 slovenskih strokovnjakov s področja umetnosti, ki smo jo prejeli v poznem dopoldnevu ter so jo podprli številni slovenski in tuji kulturni ustvarjalci in drugi strokovnjaki, tako razumemo kot potrditev ustreznosti odločitve žirije,” so še poudarili ter se opravičili za nastalo situacijo. “Upamo, da bo to vprašanje kandidature spodbudilo mlade kustose, da bodo gradili etične agencije, ki jih svet sodobne umetnosti danes potrebuje bolj kot kdajkoli prej. Prav to je namreč osrednja tema naše beneške razprave: Agencije, ki jih potrebujemo,” so še zaključili.

Z Dušanom Smodejem smo skušali stopiti v stik, a za zdaj brez uspeha.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje