Častni zlati medved Berlinala režiserju Martinu Scorseseju

Kultura 21. Dec 202313:30 0 komentarjev
Martin Scorsese
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški režiser, producent in scenarist, 81-letni Martin Scorsese, je prejemnik častnega zlatega medveda za življenjsko delo 74. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Kot so sporočili iz Berlinala, mu bodo nagrado podelili 20. februarja.

“Za vsakogar, ki razume film kot umetnost oblikovanja zgodbe, ki je hkrati globoko osebna in univerzalna, je Martin Scorsese neprekosljiv vzornik. Njegovi filmi so nas spremljali kot gledalce in ljudi, njegovi liki so živeli in rasli v nas. Njegov pogled na zgodovino in človeštvo nam je pomagal razumeti in se vprašati, kdo smo in od kod prihajamo. Morilci cvetne lune, njegov najnovejši film, je eden njegovih največjih dosežkov. Kot je sam Scorsese zgovorno povedal, film ‘osvetljuje raven nasilja, ki ga je prestala skupnost Osage, in bi tako lahko prinesel nekakšno tolažbo’. V veliko veselje nam je, da lahko ponovno pozdravimo dobrega prijatelja festivala in mu podelimo našo najpomembnejšo častno nagrado,” je v sporočilu za javnost zapisal vodstveni dvojec Berlinala, Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian.

Kot so še zapisali pri Berlinalu, je z oskarjem nagrajeni Scorsese že od 70. let prejšnjega stoletja eden najvplivnejših filmskih ustvarjalcev na svetu. Samo njegovo režisersko delo obsega več kot 70 filmov.

Med najbolj znane filme sodijo Taksist (1975), Pobesneli bik (1980), Idiotska noč (1985), Dobri fantje (1990), Letalec (2004) in dokumentarec o britanski glasbeni skupine Rolling Stones Shine a Light (2008) ter Volk z Wall Streeta (2013). Njegov najnovejši film Morilci cvetne lune je ugledno ameriško filmsko združenje National Board of Review of Motion Pictures nedavno razglasilo za najboljši film letošnjega leta. Ameriški filmski inštitut pa ga je uvrstil med deset najboljših filmov leta.

V Berlinu so še zapisali, da je Scorsese zelo zavezan tudi zgodovinski filmski dediščini in z The Film Foundation, ki jo je ustanovil, podpira restavriranje in distribucijo klasičnih filmov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!