Dan po žalostni novici: “Parni valjak so bili ‘soundtrack’ generacije”

Kultura 23. Jan 202213:23 > 24. Jan 2022 14:28
aki rahimovski
Marko Prpic/PIXSELL/BOBO

Dan po smrti frontmana skupine Parni valjak Akija Rahimovskega se vrstijo pokloni njihovi glasbi.

“Parni valjak je lep primer tega, kako lahko – poleg tega, da je glasba upora, provokacije in širjenja meja sprejemljivega – rokenrol združuje. Generacije in nacije,” je za N1 razmišljal glasbeni urednik in novinar Jure Longyka.

“Skoraj vsaka rokenrol institucija v regiji je bila vsaj v kakšnem obdobju kontroverzna, od ljudomrzništva Johnnyja Štulića iz Azre prek spornih političnih izjav Bore Đorđevića iz Riblje čorbe do razpada Zabranjenega pušenja na dve frakciji, kar je postalo žalostni simbol razkola,” pravi Longyka, medtem ko meni, da za Parni valjak to ne velja.

“Regijo je vedno združeval. Povozil je naša ušesa in tam ostal. Pol stoletja. Bratstvo in enotnost v praksi,” je razmišljal.

Glasbeni urednik Andrej Karoli je za N1 ocenil, da so bili Parni valjak “soundtrack generacije”. “Glede na to, da so obstajali več kot štiri desetletja, govorimo o ‘soundtracku’ generacij nadrejene, nato pa petih ali šestih držav, celotne regije.”

“Zavidljivo dolga in bogata kariera”

Akiju se je poklonil tudi frontman novomeške skupine Dan D Tomislav Jovanović – Tokac. “O Akiju lahko samo rečem, da je bil na območju nekdanje Jugoslavije sinonim rock pevca, njegova zavidljivo dolga in bogata kariera pa priča o tem, koliko  radosti je v tem času s svojim glasom in interpretacijo prinesel ljudem od Ljubljane do Skopja. Bil je resnični velikan v glasbeni industriji in bo močno pogrešan.”

Na objavljeno novico o Akijevi smrti se je danes sicer odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je družini in prijateljem izrazil sožalje ob izgubi. Zapisal je, da se je Aki v več desetletjih izjemne glasbene kariere s svojim posebnim glasom in čustvenimi izvedbami dotaknil src številnih generacij. “Z njegovim odhodom je hrvaška glasbena scena izgubila odličnega rock umetnika, čigar note in verzi bodo za vedno ostali zapisani v glasbeni spomin generacij.”

Aki Rahimovski je včeraj umrl v novomeški bolnišnici, potem ko naj bi mu na sprehodu s partnerico in hčerko postalo slabo. Z družino je v zadnjem času živel v Novem mestu. Star je bil 66 let.

Hrvaški mediji poročajo, da bo pokopan v Zagrebu.

Akijev sin Kristijan, ki se prav tako ukvarja z glasbo, je na Instagramu objavil ganljiv zapis, v katerem pravi, da sta si bila z očetom “bližje s pesmijo kot z besedami”.