Delavska svetovalnica ministrstvu: Kaj pa pošteno plačilo kulturnim delavcem?

Kultura 13. Jun 202218:34 0 komentarjev
Moderna Galerija Ljubljana
Borut Živulović/BOBO

Delavska svetovalnica v javnem pozivu ministrstvo za kulturo sprašuje, kako bodo ukrepali glede plačil delavkam in delavcem v kulturi, ki delujejo za javne zavode. Poziv so objavili po tem, ko je umetnica Nika Autor v medijih razkrila, da se v Moderni galeriji izmikajo plačilu za delo na razstavi Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili.

Kot piše v pozivu, je vodstvo Moderne galerije in Muzeja za sodobno umetnost Metelkova vizualni umetnici Niki Autor in kustosinji Bojani Piškur za opravljeno delo na razstavnem projektu Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili, ki je potekalo skoraj dve leti, pisno potrdil nov stroškovnik razstave, ki je vključeval njen honorar na podlagi opravljenih ur v višini 10.500 evrov, a se že pet mesecev izogiba plačilu, vedno znova z novimi izgovori.

“Direktor se raje izogiba več kot poštenemu plačilu kulturni delavki, s pomočjo odvetniških storitev, ki jih plačuje s sredstvi javnega zavoda,” sporočajo iz Delavske svetovalnice, na katero se je obrnila umetnica. O tem je prejšnji teden poročal časnik Dnevnik, ki je zapisal, da ne za enkraten zaplet, ampak za odraz že leta trajajočega sistemskega problema neplačevanja dela.

Delavska svetovalnica v javnem pozivu, ki ga je naslovila na ministrico Asto Vrečko, državnega sekretarja Marka Rusjana in vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost Barbaro Koželj Podlogar, sprašuje, ali namerava ministrstvo v imenu države, ki je ustanovitelj in financer zavoda, podati kakšno stališče in kakorkoli ukrepati.

Nika Autor je v intervjuju za Dnevnik prejšnji teden pojasnila, da je po pisni potrditvi novega stroškovnika razstave izstavila dva računa, ki sta bila čez nekaj časa zavrnjena z obrazložitvijo, da bo stekel nov dogovor, in z zahtevo, da ju prekliče. Vodstvo z njo ni več komuniciralo, zato se je obrnila po strokovno pomoč na Delavsko svetovalnico. “Naposled je muzej poravnal prvi račun, ki ga je prej zavrnil, drugega za avtorsko delo pri razstavnem projektu pa ne,” je povedala umetnica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!