Dobitnica pesniške nagrade kresnice Irena Pajnik Beguš

Kultura 17. Jul 202310:33 0 komentarjev
slovenski knjižni sejem
Profimedia

Nagrado kresnice, namenjeno ženskam posvečenim pesniškim zbirkam, letos prejme Irena Pajnik Beguš. Nagrado je osvojila s pesniško zbirko Za vse Ane na vmesnih postajah.

Dobitnica letošnje pesniške nagrade kresnice, ki so jo razglasili v nedeljo zvečer na Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, je Irena Pajnik Beguš s pesniško zbirko Za vse Ane na vmesnih postajah. Nagrajena zbirka bo izšla jeseni, je sporočil predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek.

Pesnica bo nagrajeno zbirko predstavila na vrtu Šmelove hiše v Kropi. Pesnici pripada tudi ustvarjalni teden v eni od dveh kulturnih rezidenc gibanja Kultura-Natura Slovenija, to je v Mežnariji pri Kapelci nad Kropo ali v Veberičevi domačiji v Seliščih.

Finalisti v igri za nagrado, namenjeno ženskam posvečenim pesniškim zbirkam, so bili še Tina Jesenko z zbirko Lege telesa, Petra Koršič z zbirko Granatno, Dragomila Šeško z zbirko Glas ognja in ledu ter Tom Smith z zbirko Zvezde s teboj.

Žirija v sestavi Albina Čeplak, Teja Goli, Ana Cecilia Prenz Kopušar, David Bandelj in Robert Titan Felix je na letošnji natečaj prejela 18 prijav. Pet del je bilo izločenih zaradi nezadostnega obsega. Skupaj je žirija tako pregledala in ocenila 13 zbirk avtoric in avtorjev.

Razglasitev končne lavreatke je potekala na predvečer obletnice rojstva pesnice Kristine Šuler (1866 – 1959), ki je 25 let živela, učila in ustvarjala v stari šoli na Stari Gori.

Prvi natečaj kresnice za nove, ženskam posvečene pesniške zbirke, je bil objavljen poleti 2021, prva prejemnica te pesniške nagrade pa je bila Cvetka Bevc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!