Fotografije s protestov iz časa epidemije na ogled v muzeju novejše zgodovine

protesti
Nik Erik Neubauer

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije so odprli fotografsko razstavo Nika Erika Neubauerja z naslovom "Kje je after?" Fotografije prikazujejo podobe s protestov, ki so v Ljubljani potekali v času epidemije med majem 2020 in aprilom 2022. Razstava bo na ogled do konca avgusta.

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije so odprli fotografsko razstavo Nika Erika Neubauerja z naslovom Kje je after?. Gre za serijo protestnih fotografij, ki jih je fotograf posnel med majem 2020 in aprilom 2022.

V omenjenem obdobju je svet prešel v prej nepoznano stanje negotovosti, strahu in vsesplošne zmede, ki ji je botrovala pandemija covida-19. Z naraščanjem nelagodnosti, navzkrižnih informacij in nekaterih vprašljivih političnih ukrepov, je močno narasla nejevolja v skupnosti in spodbudila val protestov po državi. Ti so se sprva dokaj spontano širili, sčasoma pa so prerasli v civilno iniciativo, ki je vsakotedensko – večinoma ob petkih – opozarjala na pereča družbena vprašanja in sporne politične prakse. Ob tem je bilo organiziranih tudi več protestov drugih družbenih skupin, ki so odpirali drugačna vprašanja in podajali svojo kritiko družbenega stanja, denimo t. i. anti-PCT protesti, so zapisali v muzeju.

Naslov razstave “Kje je after?” izhaja z napisa na enem od transparentov, ki jih je fotograf posnel na protestih. “Gre za humoren napis. A vendar se po dveh letih epidemije in protestov sprašujem, kaj sledi – kje je after – in ali smo se iz tega obdobja kaj naučili. Upam, da smo se,” pravi Neubauer.

Dodal je, da je proteste začel fotografirati v času začetka epidemije, ko je bilo siceršnjega dogajanja zelo malo, a je hkrati kmalu zaslutil, da gre za pomembno, zgodovinsko obdobje. Pogosteje kot množico fotografije prikazujejo posameznike, ki so se znašli v njej – tako policiste kot protestnike, pa tudi naključne opazovalce. Njihove izjave so tudi vključene v knjigo, ki spremlja razstavo.

protesti
Nik Erik Neubauer

Serija Neubauerjevih protestnih fotografij je sprva nastajala spontano, “nato pa je v luči vedno večjega vsebinskega strukturiranja protestov prerasla v obsežno zbirko podob, ki danes predstavljajo ne le sistematičen arhiv dogajanja, temveč samonikel pristop k žanru reportažno-dokumentarne fotografije,” so zapisali v muzeju. Kot so pojasnili, ima prav protestna fotografija pogosto ključno vlogo pri oblikovanju kolektivne pripovedi o specifičnem protestnem gibanju. Zato v določenih primerih fotografija protestov prehaja iz beleženja v komentar in interpretacijo tiste osebe, ki stoji za objektivom.

Nik Erik Neubauer (1994) je leta 2017 diplomiral iz fotografije na Fakulteti za aplikativne vede in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021). Nase je opozoril z več razstavnimi projekti, foto zini in tudi fotoknjigo Ko greš na jug, vedno jokaš dvakrat. Leta 2021 je bil nominiran za nagrado Leica Oscar Barnack Newcomer Award, revija GUP Magazine pa ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe. Društvo novinarjev Slovenije mu je leta 2021 podelilo nagrado Watchdog za izjemne dosežke na področju novinarske fotografije, leta 2022 pa je bil eden od zmagovalcev Belfast Photo Festivala, enega najpomembnejših festivalov za sodobno fotografijo.

Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2023.

protesti protesti
Nik Erik Neubauer
protesti protesti
Nik Erik Neubauer
protest protest
Nik Erik Neubauer
protest protest
Nik Erik Neubauer
protesti protesti
Nik Erik Neubauer
protesti protesti
Nik Erik Neubauer

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.