“Gospodična Lieser”: po skoraj 100 letih našli izgubljen portret Gustava Klimta

Kultura 26. Jan 202408:13 0 komentarjev
Slika Gustava Klimta
Foto: PROFIMEDIA

Na Dunaju so našli sliko avstrijskega umetnika Gustava Klimta, ki je bila 100 let izgubljena.

Portret gospodične Lieser Gustava Klimta je nekoč pripadal judovski družini v Avstriji in je bil nazadnje javno razstavljen leta 1925.

Nadaljnja usoda portreta je nejasna, vendar je slika v lasti družine sedanjih lastnikov že od šestdesetih let 20. stoletja.

Dražbena hiša im Kinsky ocenjuje vrednost slike na več kot 54 milijonov dolarjev (okoli 49,6 milijona evrov). Njeno ponovno odkritje so označili za senzacijo. “Slika takšne redkosti, umetniškega pomena in vrednosti na trgu umetnosti v srednji Evropi ni bila na voljo že desetletja,” je v izjavi zapisala dražbena hiša.

Portret gospodične Lieser
Foto: PROFIMEDIA

Klimtove umetnine so v preteklosti na dražbah dosegle visoke zneske. Junija je bila njegova Dama s pahljačo prodana za 85,3 milijona funtov (skoraj 100 milijonov evrov), kar je najdragocenejše umetniško delo, ki je bilo kdajkoli prodano na dražbi v Evropi.

Dama s pahljačo
Dama s pahljačo (Foto: Sotheby’s via REUTERS)

Portret bo zdaj 24. aprila šel na dražbo v imenu lastnikov in pravnih naslednikov družine Lieser. To temelji na tako imenovanih washingtonskih načelih, mednarodnem sporazumu o vrnitvi nacistično izropanih umetnin potomcem ljudi, ki so jim bile odvzete.

Pred dražbo bo slika predstavljena na različnih mednarodnih lokacijah, med drugim v Združenem kraljestvu, Švici, Nemčiji in Hongkongu, so sporočili iz dražbene hiše.

Portret je nekoč pripadal družini Lieser, ki je bila bogata judovska industrijska družina na Dunaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!