Igralca Marka Mandića v Sarajevu kaznovali zaradi golote v predstavi

Kultura 26. Jun 202222:05 > 27. Jun 2022 13:50
Marko Mandić
Žiga Živulović jr./BOBO

Sarajevska policija je kaznovala vrhunskega in nagrajevanega slovenskega igralca Marka Mandića, ker je njegov sobotni performans v sklopu mednarodnega festivala pred sarajevskim narodnim gledališčem vključeval elemente golote. Mandić je posebej za N1 Slovenija pojasnil, kaj se je dogajalo.

Priznani slovenski igralec Marko Mandić je v soboto na povabilo mednarodnega umetniškega festivala Zvrk nastopal pred Narodnim gledališčem v Sarajevu. Predstava z imenom Skupaj, ki med drugim preizprašuje pomen partnerstva in ljubezni, vključuje tudi elemente golote. Po poročanju Radiosarajevo.ba je predstava šokirala nekatere meščane, ki so zato na kraj dogodka poklicali policijo. Predstava je bila prekinjena, ker da ni bila prijavljena v skladu z zakonom o javnem zbiranju kantona Sarajevo. Mandić pa je dobil kazen zaradi kršenja javnega reda in miru. Zaradi Mandićeve golote v sobotni umetniški predstavi so se določni deli družbe v BiH razburjali tudi na družbenih omrežjih.

Kot nam je v odzivu pojasnil igralec Marko Mandić, predstava ni bila prekinjena v času njegove golote, temveč kasneje. “Nekateri so imeli težave, saj predstava vključuje tudi goloto,” je posebej za N1 dejal Mandić. Kot nam je povedal, je policija ravnala korektno z vsemi vpletenimi. “Tako s tistimi, ki so imeli probleme s predstavo, kot z nami,” je izpostavil. Dodal je, da razloga, zakaj organizatorji festivala niso izpeljali vseh postopkov za javni dogodek, ne pozna.

Mandić je ob tem še poudaril: “Tema festivala je ljubezen in sožitje med ljudmi, skupnostmi. Vsebina predstave Skupaj je prav tako ljubezen. Ljubezen pa vključuje tudi telo, marsikdaj golo telo. Zato se mi zdi čudno predvsem to, da imajo struje, ki najbolj propagirajo zvišanje natalitete, največ težav s telesnostjo.” Kot je še dodal Mandić, incident v Sarajevu ne bo vplival na nadaljnje prikazovanje predstave. “Vsaka predstava je preizkušnja s publiko in z okolico, kjer se igra,” je še dejal.

V predstavi nastopa tudi Leja Jurišić, slovenska plesalka, koreografinja in performerka. Kot je poudaril Mandić, sta oba avtorja “tega šesturnega performansa v produkciji Pekinpaha in Vie Negative”.

Marko Mandić je eden najbolj prepoznavnih in cenjenih slovenskih igralcev. Za svoje igralsko delo je bil mnogokrat nagrajen, tako v tujini kot v Sloveniji. Med drugim je prejel študentsko Prešernovo nagrado, Severjevo nagrado, veliko Borštnikovih nagrad, nagrado Prešernovega sklada … Leta 2007 je bil na Berlinalu razglašen za Shooting star. Že od leta 1998 je član SNG Drama Ljubljana. Njegove vloge in njegova igra že leta žanjejo pohvale tako v strokovni publiki, med kritiki, kot tudi med gledalci.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.