Ko animeji oživijo: kultni animacijski studio odprl prvi tematski park

Kultura 05. Nov 202221:23 0 komentarjev
Ghibli Park
Profimedia

Duhovi, pravljični junaki in čarovnija. Z oskarjem nagrajeni japonski animacijski studio z imenom Studio Ghibli je odprl vrata svojega prvega tematskega parka. Namesto vlakov smrti in drugih adrenalinskih doživetij se lahko obiskovalci parka potopijo v pravljični svet iz njihovih celovečercev in doživijo nekatere ikonične trenutke iz kultnih animejev, v katerih se pogosto posvečajo tudi okoljski problematiki.

Na Japonskem so 1. novembra dočakali otvoritev prvega tematskega parka Studia Ghibli, ki je pozornost globalne javnosti pritegnil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, svetovno slavo pa dosegel leta 2001 s filmom Čarobno potovanje (Spirited Away). Film je namreč prejel tudi Oskarja, do leta 2020 pa je veljal za najuspešnejši japonski film.

Park Ghibli stoji v prefekturi Aichi v bližini mesta Nagoja – približno 250 kilometrov zahodno od Tokia na nekdanjem prizorišču svetovne razstave Expo 2005. “Park Ghibli ni zabaviščni park, ampak park. Celotna ideja temelji na usklajevanju in izboljšanju narave obstoječega parka,” je ob otvoritvi za Guardian povedala tamkajšnja predstavnica odnosov z javnostmi Mai Sato.

Park Ghibli Park Ghibli
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia

Studio Ghibli je japonski animacijski studio, ki so ga leta 1985 ustanovili Hajao Mijazaki, Tošio Suzuki in Isao Takahata. Ime studia je izbral Mijazaki, ki še danes velja za glavnega idejnega vodjo, ob tem pa je napovedal, da bo studio prinesel nov veter v industrijo animejev (beseda ghibli, ki je v rabi v italijanščini in angleščini, izvira iz arabskega izraza za vroč puščavski veter).

Mijazaki je po mnenju mnogih predstavnikov industrije eden največjih animatorjev sodobnega časa. Celovečerni filmi tega studia so pozornost globalne javnosti pritegnili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, globalno priznanje pa s prvim oskarjem za film Čarobno potovanje. Ta je bil tudi prvi celovečerni anime, ki je prejel Zlatega medveda v Berlinu. V filmih, ki so postavljeni v pravljični svet duhov in čarovnije, se pogosto lotevajo okoljske problematike – najglasneje v filmu Princesa Mononoke iz leta 1997, na voljo pa so tudi na Netflixu.

Čeprav so filmi Studia Ghibli namenjeni otrokom, zaradi izraznosti likov in močne sporočilnosti, niso vsi primerni za mlajše otroke. Če nameravate kateregakoli pogledati z mlajšimi otroci, lahko poskusite s filmoma Moj sosed Totoro ali Ponyo na skali ob morju (Ponyo on the cliff by the sea).

Vstopnice za park Ghibli so po poročanju Guardiana do konca letošnjega leta že razprodane. Za zdaj so sicer naprodaj le na Japonskem, saj v času priprav na otvoritev še ni bilo jasno, kdaj in na kakšen način bo Japonska začela sproščati omejitve potovanj zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Naslednje leto bodo vstopnice za obisk japonskega parka na voljo tudi v tujini. Po pričakovanjih lastnikov (Studia Ghibli in lokalnega časopisa Chunichi Shimbun) naj bi park letno obiskalo 1,8 milijona obiskovalcev, ustvaril pa naj bi skoraj 300 milijonov evrov prihodkov za lokalno skupnost.

Park, ki stoji v gozdu, je razdeljen na pet delov, vsi so povezani z gozdom in naravo. Trenutno so za obiskovalce odprti trije, medtem ko sta dva še v izdelavi. Osrednji del parka predstavlja Ghiblijevo veliko skladišče, kjer so poustvarjeni nekateri ikonični prizori iz Čarobnega potovanja. Drugi del parka je posvečen Mijazakijevemu animiranemu muzikalu Če dobro prisluhneš (Whisper of the Heart), tretji pa se imenuje gozd Dondoko, kjer lahko otroci v hišicah na drevesih podoživijo priljubljeni film Moj sosed Totoro (My neighbour Totoro). V pripravah sta še odseka parka, ki bosta posvečena filmoma Princesa Mononoke in Kikina dostavna služba (Kiki’s delivery service). 

Po vzoru izjemno priljubljenega (in praktično vedno razprodanega) Muzeja Ghibli, ki je v predmestju Tokija, je v parku tudi kinodvorana za 170 gledalcev, kjer bodo na ogled ekskluzivni kratki filmi animacijskega studia.

Hayao Miyazaki / Profimedia
Hajao Mijazaki / Profimedia

81-letni Hajao Mijazaki je po mnenju mnogih poznavalcev in kolegov iz industrije eden največjih animatorjev sodobnega časa. Čeprav je že večkrat napovedal svojo upokojitev, trenutno ustvarja novi celovečerni animirani film z naslovom How Do You Live? (Kako živite, op. a.). V javnosti je znan njegov spor s Harveyem Weinsteinom, kateremu po odkupu pravic za film Čarobno potovanje ni dovolil krajšanja filma. To mu je po burnih spopadih mnenj sporočil s pošiljko: japonsko katano, na kateri je bil obešen napis No cuts (brez rezov, op. a.). Zaradi tega naj bi bil deležen Weisteinovih izbruhov jeze in groženj, da nikoli več ne bo delal v filmski industriji. Zaradi pogodbe med studiem Ghibli in Disneyem je obveljala Mijazakijeva.

V enem redkih intervjujev je leta 2010 za Guardian povedal, da je imel srečo, ker lahko isto delo opravlja že 40 let. Obenem ima srečo, da ustvarja filme za otroke, ker verjame, da so otroške duše dediči zgodovinskega spomina preteklih generacij. “S staranjem in izkušnjami vsakdanjega sveta se ta svet pogreza vse globlje. Čutim potrebo po tem, da ustvarjam filme, ki sežejo do te globine. Če bi mi to uspelo, bi umrl srečen,” je dejal. “To je redkost v kateremkoli obdobju.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!