Ko bolnišnična soba postane kinodvorana

Kultura 21. Sep 202215:15 0 komentarjev
Kinodvor

Kinodvor je z novim šolskim letom eni najranljivejših skupin omogočil dostop do kakovostnih filmskih vsebin. Z razširitvijo projekta Film v bolnici je namreč otrokom in mladim, ki so v bolnišnični oskrbi, ponudil izbor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov. Do filmskih vsebin z brezplačno kodo že dostopajo otroci in mladi na ljubljanski pediatrični kliniki, na rehabilitacijskem centru Soča in v enoti za adolescentno psihiatrijo ljubljanskega kliničnega centra.

Ljubljanski mestni kino Kinodvor je z novim šolskim letom vnovič vključen v mednarodni projekt Film v bolnici. Gre za projekt, ki eni najranljivejših skupin želi omogočiti dostop do filmskih vsebin, do katerih bi sicer težje prišli. Otroci, ki se zdravijo v bolnišnicah, si lahko namreč prek vzpostavljene spletne platforme ogledajo filme različnih dolžin in zvrsti, ki so skrbno izbrani tudi glede na različne starostne skupine.

Kot nam je pojasnila vodja projekta Živa Jurančič, je Kinodvor v projekt vključen že leto dni, letos pa je projekt še razširil. Že lani je namreč sodeloval s pediatrično kliniko ter enkrat na leto obiskal bolnišnične sobe ter otrokom in mladim, ki so tam bivali, za en dan pripeljal film iz kinodvorane v njihovo bolnišnično sobo. Letos pa je sodelovanje razširil na celo leto.

“Sedaj ne gre več zgolj za enodnevni dogodek, temveč smo s kvalitetno filmsko vzgojo lahko prisotni vse leto,” nam je pojasnila vodja projekta in dodala, da gre za pomembno nadgradnjo sodelovanja, s pomočjo katerega eni najranljivejših skupin omogočijo dostop do pisanega filmskega sveta.

Do filmskih vsebin s podporo strokovnih delavcev iz bolnišničnih oddelkov Vrtca Vodmat in Osnovne šole Ledina že dostopajo otroci in mladi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter v enoti za adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.

Skrbno premišljen izbor filmskih vsebin

Kot je še pojasnila Jurančič, lahko mladi dostopajo do številnih komercialnih platform, ki jim omogočajo ogled filmov, a ponudba Kinodvora je nekoliko drugačna. “Gre za pretežno evropske, kakovostne filme, izbor pa je narejen z mislijo na otroke,” je pojasnila Jurančič in dodala, da izbirajo avtorsko samosvoje, tehnično raznolike filme različnih zvrsti in žanrov.

Pri oblikovanju filmskega programa sicer sodelujejo s slovenskimi distributerji in producenti. V okviru programa pa so letos razdelili 350 brezplačnih kod, ki otrokom prek platforme omogočajo dostop do vsebin, bodisi prek šole in vrtca bodisi samostojno oziroma skupaj s starši.

Slovenska različica mednarodne spletne platforme je nastala ob finančni podpori Evropske unije. Sredstva v višini 60 tisoč evrov so namreč partnerjem iz šestih držav – v projekt so vključeni še partnerji iz Belgije, Hrvaške, Italije, Španije in Švedske – omogočila nadaljevanje projekta, ki ga bodo v prihodnje še vsebinsko nadgradili in razširili.

Kinobalonov kovček z optičnimi igračami

V okviru projekta je ljubljanski mestni kino pediatrični kliniki in rehabilitacijskemu inštitutu Soča podaril deset Kinobalonovih kovčkov, ki v bolnišnične sobe in igralnice prinašajo “ščepec filmske čarovnije”. Poleg knjižic posameznih filmov, ki si jih mladi in otroci lahko ogledajo na spletni platformi, so v kovčkih tudi optične igrače z ilustriranimi navodili. Otroci si tako čas, ki ga preživijo v bolnišnici, lahko krajšajo s pomočjo praksinoskopa in tavmatropa, pa tudi s pomočjo slikogiba in slikofrca.

Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor
Urška Boljkovac/Kinodvor

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!