Inšpektorji kršitev niso našli, ugotovili so le, da ljudje pelete kupujejo prej

Slovenija 21. Sep 202212:44 3 komentarji
peleti
PROFIMEDIA

Tržni inšpektorji v poostrenem nadzoru, v katerem so ugotavljali, ali nekatera podjetja pri nas v skladiščih pelete in drva res zadržujejo špekulativno, niso odkrili kršitev. Ugotovili so le, da ljudje letos v strahu pred mrzlo zimo lesne pelete kupujejo prej in v večjih količinah, kar je cene pognalo v nebo.

Tržni inšpektorji so minuli teden pod drobnogled vzeli razpoložljivost lesnih goriv v logističnih centrih, pri trgovcih na drobno, proizvajalcih, v skladiščih in pri veleprodajalcih. “Vsako zadrževanje izdelkov v skladišču še ne pomeni kršitve,” pojasnjuje glavna tržna inšpektorica Andreja But. Pravi, da ne gre za kršitev, če prodajalec izdelka ne oglašuje in ga zadržuje v skladišču, ta izdelek pa ni predmet regulacije cen vlade, in tržni inšpektor ne more ukrepati.

V skladiščih logističnih podjetij so inšpektorji opravili šest pregledov pri zavezancih, ki so imeli v skladišču lesna goriva, in 29 poizvedb pri različnih logističnih podjetjih, ki se ukvarjajo s skladiščenjem blaga. Odkrili niso nobene kršitve in ugotovili, da podjetja lesnih proizvodov za kurjavo ne zadržujejo špekulativno, temveč, da je “pomanjkanje lesnih energentov posledica močno povečanega povpraševanja in omejitve izvoza energentov iz Bosne in Hercegovine (prav v tej so embargo v torek podaljšali do konca oktobra), Srbiji ter Madžarski”. Na drugi strani na tržnem inšpektoratu težavo vidijo tudi v “velikih potrebah po peletih v Italiji, Avstriji in Nemčiji, zato se ponudniki energentov (tako domači kot tuji) usmerjajo na tuje trge, kjer dosegajo višje cene”.

Trgovci na drobno: prodaja je bila v zadnjem mesecu slaba

Kakšna je razpoložljivost lesnih goriv v prodajalnah, kdo so dobavitelji, kakšna je prodaja in kakšna so morebitna odprta naročila, obvestila ter oglasna sporočila, so inšpektorji preverili v osmih inšpekcijskih nadzorih večjih trgovcev na drobno, ki ponujajo pelete, drva ali brikete.

Ugotovili so, da imajo vsi prodajalci v prodaji pelete, pakirane v vreče po 15 kilogramov, zaloga peletov v prodajalnah pa je različna, od nekaj vreč do 60 ton. Nekateri trgovci so nakup omejili na eno paleto oziroma na tri palete na gospodinjstvo. A so na inšpektoratu hkrati opazili, da “pri prodajalcih na drobno večjega povpraševanja po lesnih gorivih ni in da imajo na zalogi vse vrste goriv. Slabo prodajo trgovci pripisujejo visokim cenam, ki so v primerjavi z lanskim letom bistveno višje.”

O velikem skoku cen smo pisali v članku Slovenska ofenziva zaradi embarga na BiH, kjer pa tempo že diktirajo volitve. Cena za tono lesnih peletov, pakiranih v vreče po 15 kilogramov, se je od leta 2011 ves čas gibala pod 300 evri. Nato pa je sledil velik skok. Najprej maja letos na 344 evrov oziroma za 25 odstotkov, avgusta pa je tona peletov poskočila na kar 581 evrov, kar je skoraj 67-odstotna podražitev v vsega treh mesecih.

Inšpektorji posebnosti niso ugotovili niti pri proizvajalcih, ki pa v primerjavi s trgovci na drobno vse zaloge sproti prodajo. V skladiščih so tako le dnevne zaloge, ki čakajo na odpremo.

Kaj je razlog za napete razmere na trgu peletov?

Inšpektorji menijo, da letos Slovenci v strahu pred še višjimi cenami lesnih proizvodov za kurjavo te nakupujejo občutno prej in v večjih količinah. “Povprečen potrošnik je v prejšnji sezoni kupil eno tono peletov avgusta, dve novembra, eno februarja, nato pa še eno, če je bila potreba po ogrevanju, še v aprilu. Skupaj torej štiri tone, ” razlaga But. Dodaja, da so letos razmere drugačne in da je potrošnik že maja takoj naročil pet ton peletov, ki jih ni bilo na razpolago. “Naročene količine so namreč bistveno presegle proizvodne kapacitete. Takšno povpraševanje pa je seveda cene pognalo v nebo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje