Križanje kulture in politike: britanska filmska nagrada slovenski umetnici

Kultura 24. Nov 202112:32 > 13:59 0 komentarjev
jasminacibic.org

Umetnica Jasmina Cibic, ki dela v Londonu, je prejela 10.000 funtov (slabih 12.000 evrov) vredno filmsko nagrado Jarman 2021, so naznanili včeraj zvečer na posebnem dogodku v kinu Regent Street. V obrazložitvi nagrade, ki jo podeljuje organizacija Film London, sta izpostavljeni deli Nada in Darilo. Tega je slovenska umetnica nedavno prikazala tudi na filmskem festivalu v Londonu.

“Neizmerna čast,” je ob prejemu nagrade na svojem Twitter profilu zapisala Jasmina Cibic, ki sicer deluje na področju gibljivih slik, kiparstva, inverzivnih instalacij in performansa. Njeno delo obravnava pomembna globalna vprašanja, kot so nacionalna identiteta, nastanek države, mehka moč in odnosov znotraj Evrope.

Odnos do umetnosti v evropskih državah

V včeraj objavljenem intervjuju za The Guardian je Cibic, ki je v otroštvu spremljala propad Jugoslavije, izjavila, da “Evropa razpada pred našimi očmi”. Cibic se je v omenjenem intervjuju dotaknila tudi odnosa do kulture in umetnikov v nekaterih evropskih državah. Njena dela so namreč postavljena v monumentalne arhitekturne lokacije, kakršni sta sedež francoske komunistične partije v Parizu priznanega arhitekta Oscarja Niemeyerja ali Palača narodov v Ženevi, dialoge v njih pa umetnica gradi na podlagi prepisov političnih razprav in govorov. V svoja filmska dela pogosto vključuje tudi ples, je poročala organizacija Film London, ki nagrado podeljuje ob podpori Arts Council England in Galerije Whitechapel.

Umetnost kot zdravilo družbe

V kratkem filmu Darilo (The Gift; 2019-2021) Jasmina Cibic predstavlja alegorično zgodbo; tekmovanje med Umetnikom, Diplomatom in Inženirjem, v katerem ugotavljajo, katera od umetnosti bi najbolje ozdravila razdeljeno družbo. S kandidati se pogovarjajo štiri ženske, ki predstavljajo štiri svoboščine, ki jih je nekdanji ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt opredelil v svojem govoru leta 1941 – svobodo govora in izražanja, svobodo veroizpovedi, svobodo pred pomanjkanjem in svobodo pred strahom.

“Darilo raziskuje posebne zgodovinske primere političnih daril arhitekture, umetnosti, glasbe in plesa ter razkriva zapeljivo in zloveščo naravo križanja kulture in politike,” navaja Film London. Film v nastajanju Darilo je bil lani na ogled tudi v sklopu umetničine razstave Fundus prizadevanj v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM).

V filmski trilogiji Nada (2016-2018) pa po zapisu organizacije Jasmina Cibic preučuje tri zvezdniške arhitekte evropskega modernizma in vlogo, ki so jo njihova dela odigrala pri nacionalni reprezentaciji v odločilnih trenutkih evropske zgodovine. Med njimi so nerealizirani projekt Vjenceslava Richterja za jugoslovanski paviljon na svetovni razstavi v Bruslju leta 1958, mestna hiša v Aarhusu Arneja Jacobsena (1937-1942) in arhitektura Miesa van der Roha v Krefeldu v 20. letih minulega stoletja. V Londonu delujoča slovenska umetnica se sicer lahko pohvali s številnimi mednarodno odmevnimi projekti in nagradami, Slovenijo pa je zastopala tudi na 55. beneškem likovnem bienalu.

Leta 2008 ustanovljena nagrada Jarman je poimenovana po vizionarskemu filmarju Dereku Jarmanu in slavi raznolikost ter ustvarjalnost v Veliki Britaniji delujočih umetnikov, ki ustvarjajo na področju filma. Lani so si nagrado razdelili Michelle Williams Gamaker, Hannah Quinlan in Rosie Hastings ter Jenn Nkiru, Project Art Works, Larissa Sansour in Andrea Luka Zimmerman. Jasmina Cibic je bila letos za nagrado nominirana še s tremi umetniki (Adham Faramawy, Guy Oliver in Larry Achiampong) in umetnicama Georgino Starr ter Sophio Al-Maria, ki po zapisu podeljevalcev skozi svoja dela predstavljajo “presenetljivi duh časa”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!