Simoniti prekinil molk: Komentiral bom, ko bom dobil enako priložnost

Kultura 23. Nov 202114:29 > 14:54 2 komentarja
Minister za kulturo Vasko Simoniti
BOBO

Minister za kulturo Vasko Simoniti, ki se z vlado mudi v Pomurju, je v izjavi novinarjem povedal, da bo očitke Igorja Samoborja glede SNG Drama Ljubljana komentiral, ko bo dobil enako priložnost na RTVS kot zdaj že nekdanji ravnatelj. Na ministrstvu za kulturo so v odzivu zapisali, da bo Simoniti izjavo za javnost podal v sredo. V ponedeljek njihovega komentarja ni bilo mogoče dobiti.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je odločitev, da odstopa, sporočil v ponedeljek zvečer.

Kot razlog za to odločitev je navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na ministra Vaska Simonitija, ki je dosedanja dogovarjanja o financiranju prekinil.

Že včeraj smo ob novici, da je Samobor odstopil, poskušali pridobiti odziv ministrstva za kulturo, a neuspešno. Danes so nam sporočili, da se bo minister odzval v sredo, in ob tem pripomnili, da se danes mudi na vladnem regijskem obisku.

Ob robu obiska je minister za kulturo dejal, da bo Samoborjeve očitke komentiral, ko bo dobil enako priložnost na RTVS kot zdaj že nekdanji ravnatelj SNG Drama Ljubljana. Ta je svojo odločitev namreč pojasnil tudi kot gost ponedeljkovih Odmevov na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Danes bo Igor Samobor gost v naši oddaji N1 STUDIO. V živo jo lahko spremljate na naši spletni strani ob 15.30.

Kaj je Samobor zapisal v odstopni izjavi?

“Kljub dejstvu, da smo vse zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali, je minister Simoniti financiranje prekinil. Vsi sodelujoči od takrat delujejo pro bono, ker se zavedajo, da odlašanje prenove zgradbe lahko predstavlja tudi prekinitev delovanja SNG Drama kot gledališča. Minister je hkrati brez posveta s stroko posegel v projekt in med drugim zahteval, da se iz projekta izključijo tri leta pred tem kupljeni prostori Nemške hiše. V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali,” je v ponedeljkovi odstopni izjavi zapisal Samobor.

“Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije,” je v svoji izjavi med drugim opozoril Samobor.

Po njegovih ocenah je zgradba popolnoma dotrajana, kar dokazujejo preverbe statike in potresne varnosti. “Kljub poročilom strokovnjakov za posamezna področja, ki jih redno pošiljamo na ministrstvo in ki bi zahtevala takojšnjo reakcijo, ministrstvo prenovo prelaga na nejasno prihodnost,” je še zapisal Samobor, ki je bil na čelu gledališča osem let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje