“Dejanja Simonitija niso le farsa in norčevanje, temveč tudi javna nevarnost”

Kultura 23. Nov 202119:298 komentarjev
Vasko Simoniti
Srdjan Živulovič/BOBO

Na včerajšnji nepričakovani odstop Igorja Samoborja z mesta ravnatelja ljubljanske Drame so se odzvali tudi v Aktivu delavk in delavcev v kulturi. "Odstop ravnatelja SNG Drama Igorja Samoborja kaže brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti. Čista iluzija je namreč, da se minister Simoniti loteva zgolj najšibkejših," so med drugim zapisali v odzivu.

V Aktivu delavk in delavcev v kulturi so se odzvali na včerajšnji nepreklicni odstop dosedanjega ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja. Kot so zapisali v odzivu, moramo odstop Samoborja razumeti v širšem kontekstu lomastenja po kulturi in umetnosti.

“Potem ko so bili ihtavo zamenjani vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej,” so zapisali v odzivu aktiva.

Dodali so, da srčno upajo, da se usuje plaz in da bo sedaj javno spregovorilo ter odločno odreagiralo čim več zaposlenih bodisi v kulturi bodisi blizu nje. “V institucijah, na svobodi, med zainteresiranim občinstvom; ni pomembno!” so še poudarili ter apelirali na takojšnjo aktivacijo skupnosti. Poudarili so, da ima “ideološki boj, kakor ga izvaja trenutna oblast, /…/ neslutene in zelo hitre učinke: Ne odpomore mu nikakršno oslanjanje na “kulturne” vrednote “od prej”. Zdi se, da se je zadev treba polotiti od korena in dodobra prečesati “sceno”. Ostra in široka javna razprava bi bila pri tem nujna, a to je še najmanj, kar pričakujemo. Delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi,” so še zapisali.

V nadaljevanju so še poudarili, da je SNG Drama že vajena delovanja v najtežjih razmerah. Toda dotrajana stavba, ki ogroža zdravje in življenje tako nastopajočih kakor obiskovalcev, je z besedami Aktiva delavcev in delavk v kulturi simptom. “Minister bo zdaj, kajpak, v maniri svojega vodje in stranke jel razlagati, da že njegovi predhodniki niso poskrbeli za prenovo, toda dodati velja, da je ta hip edinole on odgovoren za zdrs SNG Drama na raven lokalnega gledališča in za obrat k popolni privatizaciji pogleda na ureditev razmer za kolikor toliko normalno delovanje in začetek gradbenih del,” so še zapisali in zahtevali nemuden odstop Simonitija.

“Njegovo obnašanje na sejah parlamentarnega odbora za kulturo in njegovo navijanje za povsem nepotreben muzej slovenske osamosvojitve niso samo farsa in norčevanje, ampak tudi ščuvanje in neposredna javna nevarnost,” še piše v zaključku odziva zaposlenih v kulturi.

Komentari

Vaš komentar