Muzej za oblikovanje in arhitekturo našel avtorja serije fotografij

Kultura 22. Sep 202214:54 0 komentarjev
Demokracija
MAO/Marjan Paternoster

Potem ko smo v sredo objavili prošnjo ljubljanskega Muzeja za oblikovanje in arhitekturo (MAO) za pomoč pri iskanju avtorja fotografij iz leta 1988, so iz muzeja za N1 danes sporočili, da so avtorja fotografij našli.

“Imamo veselo novico. Včeraj smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) iskali avtorja serije štirih črno-belih fotografij, na katerih moški z zidu briše napis demokracija, in ga rekordno hitro našli. Avtor fotografij Demokracija 1–4 (1988) je znani ljubljanski arhitekt, grafični oblikovalec in fotograf Marjan Paternoster (r. 1952), informacijo nam je sporočila njegova sestra,” so pojasnili za N1.

“Paternoster je bil med drugim dolgoletni član Fotokluba Planinske zveze Slovenije. Na fotografiji je dogajanje pred stavbo nadškofije na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani,” je zgodovino fotografij predstavil Primož Lampič, kustos za fotografijo v MAO.

slika
MAO

Serijo črno-belih fotografij so pred časom našli v muzeju, vendar zanje niso imeli podatkov – ne o okoliščinah akcesije ne o avtorju. Fotografije, ki so datirane z letnico 1988 in signirane, a z nečitljivim podpisom, na humoren način pričajo o nesporno dramatičnih časih slovenske zgodovine. Kot serija so bile razstavljene, pri nestrokovni odstranitvi pa tudi poškodovane.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je eden najstarejših muzejev arhitekture in oblikovanja v Evropi. Ustanovljen je bil leta 1972 kot Arhitekturni muzej Ljubljana. MAO je skrbnik in promotor najobsežnejše svetovne zbirke slovenske arhitekturne in oblikovalske dediščine.

Vir: MAO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!