Nacionalni zaklad: v smeti je hotela vreči sliko, vredno vsaj 24 milijonov evrov

Kultura 13. Nov 202311:24 0 komentarjev
Cimabue, Zasmehovanje Kristusa, Louvre
Foto: Zajem zaslona/X

Slika, ki jo je starejša ženska hotela vreči v smeti, velja za francoski nacionalni zaklad, vreden najmanj 24 milijonov evrov.

“Muzej Louvre z veseljem sporoča, da je pridobil dve izjemni deli, ki sta uvrščeni med nacionalno bogastvo,” so v začetku meseca javnosti sporočili iz enega najbolj znanih muzejev na svetu.

Ena od dveh slik je izjemno redka slika florentinskega slikarja iz 13. stoletja Cennija di Pepa, znanega tudi kot Cimabue, ki se je v evropsko umetnostno zgodovino vpisal kot eden prvih, ki je pretrgal s takrat prevladujočim italo-bizantinskim stilom slikanja.

Sliko, imenovano Zasmehovanje Kristusa, so našli leta 2019 med čiščenjem neke hiše v Compiegnu na severu Francije. Tam je visela v kuhinji ženske, stare več kot 90 let. Ta je menila, da gre za “ničvredno rusko ikono”, zato jo je nameravala vreči v smeti.

Pozneje so se odločili, da jo bodo prodali na dražbi. Dražiteljica iz avkcijske hiše Acteon, Philomene Wolf, se je ob ogledu slike spraševala, ali gre morda za sliko iz kroga italijanskih srednjeveških slikarjev. Z uporabo moderne tehnologije so ugotovili, da je slika, velika le 20 X 26 centimetrov, ena izjemno redkih še ohranjenih del italijanskega slikarja.

Njeno izklicna vrednost na dražbi je bila od 4 do 6 milijonov evrov, prodali pa so jo za 19,5 milijona evrov (brez stroškov), poroča Reuters.

Kupca, čilska milijarderja Álvaro Saieh Beneck, ekonomist, in njegova žena Ana Guzmán Ahnfelt, arhitektka, ki sta sliko kupila za svojo zasebno zbirko, sta zanjo odštela 24 milijonov evrov, vendar se je po nakupu zapletlo, poroča časnik Insider.

Francoska vlada je prepoznala kulturni pomen mojstrovine in jo razglasila za nacionalni zaklad, s tem pa preprečila, da bi slika zapustila Francijo. Vlada je zato pooblastila muzej Louvre, da sliko odkupi, in mu dala na voljo 30 mesecev, da zbere potrebna sredstva za odkup. Pred kratkim so tako muzej in lastnika slike dosegli dogovor, s katerim so umetnini zagotovili mesto v zbirki Louvra. Znesek, ki ga je za sliko odštel Louvre, ostaja nerazkrit, še poroča Insider. Sliko trenutno restavrirajo, prvič pa bo javnosti predstavljena spomladi prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!