Najslavnejšemu Benečanu na čast postavili razstavo z okoli 300 eksponati

Kultura 08. Apr 202417:08 0 komentarjev
Kip, ki naj bi ponazarjal najbolj slavnega Benečana
Kip, ki naj bi ponazarjal najbolj slavnega Benečana (Foto: PROFIMEDIA)

V Benetkah so ob 700. obletnici smrti Marca Pola (verjetno 1254-1324) na ogled postavili veliko razstavo o svojem najslavnejšem državljanu. Postavitev, ki združuje arheološke najdbe, zemljevide in knjige, bo v Doževi palači na ogled do 29. septembra.

Eksponate za razstavo so posodili muzeji iz številnih držav, v katere je trgovec iz italijanskega mesta v laguni potoval, od Armenije do Mongolije in Kitajske. Razstava z naslovom I Mondi di Marco Polo (Svetovi Marca Pola) je eden od vrhuncev obeleževanja leta Marca Pola v Benetkah, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Danes najslavnejši Benečan se je verjetno rodil v trgovski družini leta 1254. Že njegova oče in stric sta trgovala na Daljnem vzhodu. Skupaj z njima se je Marco Polo leta 1271, ko je bil star komaj 17 let, odpravil na potovanje, ki ga je vodilo vse do Azije. V domače mesto se je vrnil šele skoraj četrt stoletja pozneje.

O svojih dogodivščinah je pisal v zelo brani knjigi, ki je sčasoma dobila naslov Il Milione. Umrl je v svojem rojstnem mestu v starosti skoraj 70 let kot zelo spoštovan trgovec. O nekaterih opisih njegovih potovanj obstajajo dvomi, vendar na splošno veljajo za zanesljiva pričevanja o tistem času.

Eden izmed razstavljenih eksponatov
Eden izmed razstavljenih eksponatov (Foto: PROFIMEDIA)

Na razstavi v Doževi palači je na ogled približno 300 eksponatov. Med njimi so lastnoročno napisana oporoka in zgodnje izdaje opisov njegovih pustolovščin v različnih jezikih.

Kakšen je bil videti Marco Polo, ni znano. Iz časa njegovega življenja se ni ohranil noben verodostojen portret. V Italiji mnogi njegov videz še vedno povezujejo s podobo na bankovcu za 1.000 lir – podobo starejšega, skeptičnega moškega z daljšimi belimi lasmi in gosto brado.

V hollywoodskem filmu iz leta 1938 ga je upodobil Gary Cooper, ki pa ni imel brade. Poleg tega je v Doževi palači na ogled tudi doprsni kip Marca Pola iz 19. stoletja, kjer je upodobljen kot plešast.

Na razstavi je na zaslonu prikazana tudi rekonstrukcija hiše, v kateri je živel Marco Polo po vrnitvi v Benetke. Na novi stavbi, ki je danes na njenem mestu, v neposredni bližini mostu Rialto, je spominska plošča. Še vedno pa v Benetkah ni spomenika Marcu Polu, še piše dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!