Nov mejnik za berlinski tehno: prepoznal ga je tudi Unesco

Kultura 14. Mar 202410:54 0 komentarjev
Tehno v Berlinu
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Unesco je na seznam nesnovne kulturne dediščine v Nemčiji dodal šest novih vnosov, med katerimi se je znašel tudi svetovno znani berlinski tehno, poroča Deutsche Welle.

Unesco je v sredo naznanil, da je na seznam nesnovne kulturne dediščine v Nemčiji dodal šest novih vnosov, med njimi pa je tudi priljubljeni berlinski tehno, poroča Deutsche Welle.

Nemška prestolnica je sicer svetovno znana po svoji klubski sceni, na kateri prednjači glasbeni žanr tehno. Član izvršnega odbora mreže klubov in kulturnih promotorjev “Clubcommission” v Berlinu Lutz Leichsenring je po poročanju medija ob prepoznanju Unesca dejal, da gre za “še en mejnik za berlinske tehno producente, umetnike, klubske operaterje in organizatorje dogodkov”.

“Odločitev nam bo pomagala zagotoviti, da bo klubska kultura prepoznana kot dragocen sektor, vreden zaščite in podpore,” je še dejal Lutz in poudaril, da si berlinski klubi še niso opomogli od zaprtja v času pandemije covida-19.

Tehno v Berlinu
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je nesnovna kulturna dediščina?

Oznaka nesnovne kulturne dediščine je namenjena ohranjanju kulturnega izročila. Po Unescu opisuje predvsem kulturne izrazne oblike, ki so neposredno povezane s človekovo ustvarjalnostjo in tradicijo, ljudje jih prenašajo skozi generacije in se posledično nenehno razvijajo.

To vključuje prakse, obrede, znanja, veščine in uprizoritvene umetnosti, kot so glasba, ples in gledališče.

Unescov seznam ima v Nemčiji trenutno 150 vpisov. Ob berlinski tehno sceni so bili nanj te dni dodani še: pevska tradicija Finsterwalde, zimska parada na Bavarskem Kirchseeon Perchtenlauf, stil šivanja gobelinov iz zvezne dežele Hessen z imenom Schwälmer Weißstickerei, jabolčni mošt Viez in alpinizem na Saškem.

“Naša živa dediščina ustvarja skupnost in združuje ljudi dan za dnem,” je ob tem dejal podpredsednik nemške Unescove komisije Christoph Wulf.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!