Novi slovenski filmi tudi letos na ogled občinstvu v Sarajevu

Kultura 10. Nov 202106:55 0 komentarjev
Sarajevo
PROFIMEDIA

S projekcijo filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se danes v sarajevskem Kinu Meeting Point začenjajo dnevi novega slovenskega filma, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Do petka si bodo obiskovalci v sklopu dnevov ogledali še novi film Vinka Möderndorferja Zastoj ter film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca.

Film Miroslava Mandića Sanremo, slovenski kandidat za mednarodnega oskarja, govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu med drugimi igrajo Sandi Pavlin, ki je za vlogo Bruna na minulem filmskem festivalu v srbskem Leskovacu prejel nagrado za najboljšega igralca, Silva Čušin, Mojca Funkl in Boris Cavazza.

V četrtek bo na sporedu projekcija Möderndorferjevega filma Zastoj. Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in verjetno povežeta za vse življenje. V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Mirjam Korbar je na minulem 15. Mostarskem filmskem festivalu za vlogo Mejre prejela nagrado drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo, so spomnili na SFC.

Zadnji dan pa si bo občinstvo lahko ogledalo še celovečerni igrani film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Milijoni vnamejo nepomirljiv spor med Frenkom (Janez Škof) in bratom (Valter Dragan), v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Film je na 67. festivalu v Pulju v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij prejel zlato areno za režijo.

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu so plod sodelovanja s SFC, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu in s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, še piše v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!