O ukradenih slovenskih umetninah bodo posneli film

Kultura 01. Dec 202120:14 > 20:17 1 komentar

Zbirka 32 originalnih skic, grafik in risb slovenskega slikarja Božidarja Jakca se je v torek vrnila v Muzej drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu, od koder je bila pred leti ukradena. Po približno 28 letih jo je muzeju podaril srbski antikvar Stojan Matić, ki je dragoceno zbirko kupil na bolšjem sejmu na Dunaju. S tem se je v muzej vrnila polovica vseh del, ki so bila iz njega pred desetletji ukradena.

Srbski antikvar Stojan Matić je v torek Muzeju drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu (BiH) podaril dragoceno zbirko 32 originalnih skic, grafik in risb slovenskega slikarja Božidarja Jakca.

Zbirka je bila iz muzeja pred desetletji ukradena, Matić pa jo je pred približno 28 leti kupil od neznanega prodajalca na Dunaju.

“Že večkrat sem povedal, da sem umetnine na slepo kupil na bolšjem sejmu na Dunaju. Plačal sem jih in se prek telefona dogovoril, kje jih lahko prevzamem. Dobrega prijatelja iz Beograda sem vprašal o gospodu, ki mi je za umetnine povedal. On mi je rekel, naj jih vzamem, da gospoda pozna in da je zelo korekten. V primeru, da me bo prevaral, pa da mi bo povrnil denar,” je za N1 BiH povedal antikvar Matić.

Zgodba bo dobila tudi filmski epilog

Desetletja kasneje se je Matić po pogovoru z ženo odločil, da bo umetnine vrnil državi in muzeju, iz katerih so bile odvzete. To mu je uspelo tako, da se je povezal z bosansko-hercegovskim igralcem Emirom Hadžihafizbegovićem.

“Že dve leti in pol se dogovarjava, pa se je vmes zgodila pandemija in vsa zapiranja … Umetnine sva simbolično želela predati 29. novembra. Zdaj sva ustvarila neko novo zgodbo, o kateri se lahko posname celovečerec,” je Hadžihafizbegović povedal za N1 BiH in potrdil, da se igrani film o njuni zgodbi in potovanju zbirke umetnin zares načrtuje.

Igralec Hadžihafizbegović je že pred tem dejal, da bi antikvar Matić umetnine lahko tudi drago prodal, pa se za to ni odločil. Opisal ga je kot izjemnega človeka, njegovo odločitev, da bo slike podaril, pa za zgodovinsko.

Prav 29. in 30. novembra je leta 1943 v Jajcu drugič zasedal Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije (AVNOJ). Tudi datum, na katerega sta se Musić in Hadžihafizbegović odločila zbirko umetnin podariti muzeju, je zato simboličen.

V dragoceni zbirki 32 del Božidarja Jakca so tudi portreti Josipa Broza Tita, pa portret Edvarda Kardelja na zasedanju AVNOJ-a, zgodovinska slika hrvaškega politika Ivana Ribarja ter množica portretov nekdanjih svetnikov in generalov.

Muzeju povrnjena polovica ukradenih slik

Kot smo poročali, so bili v Jajcu dragocenega darila že pred torkom zelo veseli. “To, kar smo prejeli, ni pomembno le zaradi umetniške vrednosti risb velikega Božidarja Jakca. Za naš muzej gre predvsem za dokumentarno gradivo,” je povedala direktorica Muzeja drugega zasedanja AVNOJ-a Emsada Leko.

Muzeju bo z darilom dragocene zbirke Jakčevih umetnin povrnjena polovica slik, ki so bile pred leti iz muzeja ukradene, je dodala direktorica muzeja.

“Neverjetno, častno dejanje”

Tudi župan občine Jajce Edin Hozan je ob velikem dogodku izrazil hvaležnost.

“Dobili smo nekaj, kar pripada tej hiši, Muzeju drugega zasedanja AVNOJ-a, in dopolnjuje njegovo zbirko,” je povedal za bosanski N1. “Dopolnjuje postavitev v muzeju, ki je stala pred vojno, še več pa je vredna simbolika tega dejanja. Gre za neverjetno, častno dejanje,” je opisal Matićevo odločitev, da zbirko umetnin podari muzeju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje