Oče kultne znanstvenofantastične sage praznuje okroglo obletnico

Kultura 14. Maj 202408:36 0 komentarjev
George Lucas
Foto: REUTERS/Mike Blake

Ameriški filmski režiser George Lucas, ki ga gledalci najbolj poznamo po kultnih filmih Vojna zvezd in Indiana Jones, danes praznuje 80. rojstni dan.

Režiser George Lucas se je v filmu zapisal kot eden največjih ustvarjalcev zadnjih desetletij. K temu sta morda najbolj pripomogli znanstvenofantastična saga Vojna zvezd in serija o pustolovskem arheologu Indiani Jonesu, čeprav je povezan še s številnimi drugimi projekti, ki so nastajali znotraj njegovega studia Lucasfilm. Danes praznuje 80 let.

S pomočjo lastnega studia je režiser, scenarist in producent ustvaril pogoje za raziskovanje posebnih učinkov v industriji ter posledično obveljal za inovatorja številnih filmskih tehnologij. Vse to je preizkusil tudi v epski sagi Vojna zvezd, ki je postala pravi popkulturni fenomen in ena komercialno najuspešnejših medijskih franšiz na svetu.

“Vojna zvezd ni nič drugega kot mitologija,” so zapisali organizatorji filmskega festivala v Cannesu, kjer bodo Lucasu letos podelili častno zlato palmo za življenjsko delo. S franšizo je po njihovem mnenju ustvaril uspeh brez primere – “vesolje s svojo geografijo, prebivalstvom, jeziki, moralnimi vrednotami in celo vozili” ter očaral ameriške množice.

V svet filma je vstopil kot študent filmske produkcije, pridobil je tudi štipendijo studiev Warner Bros ter med drugim prijateljeval s še enim študentom filma Stevenom Spielbergom, ki je režiral prve štiri dele o Indiani Jonesu. Podobno kot Vojna zvezd je tudi serija o profesorju arheologije, ki ga je upodabljal igralec Harrison Ford, svoj odmev dosegla zunaj filma, med drugim v knjigah, stripih in videoigrah.

Lucasa so že v mladosti pritegnile slike, risbe in stripi, pozneje se je začel zanimati tudi za digitalno umetnost. Zbral je številna dela, v njegovi zbirki pa so poleg številnih predmetov, povezanih s filmsko umetnostjo, tudi slike Edgarja Degasa, Pierra-Augusta Renoirja in Normana Rockwella.

Za svojo zbirko se je odločil postaviti muzej, ki ga je sprva nameraval zgraditi v San Francisu, nato v Chicagu, nazadnje pa je lokacijo našel blizu Univerze Južne Kalifornije v Los Angelesu, kjer je diplomiral iz filmske umetnosti. Muzej, ki bo po napovedih prva tovrstna institucija na svetu, posvečena vizualnemu pripovedovanju zgodb, bodo odprli predvidoma prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!