Ministrstvo vztraja: Klemen Jaklič znanstvenega naziva ne uporablja pravilno

Slovenija 14. Maj 202405:20 68 komentarjev
Klemen Jaklič
Klemen Jaklič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ministrstvo za izobraževanje je pred leti ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki ima dva doktorata, opozorilo, da znanstvenega naziva ne uporablja pravilno. "Stari zapis naziva smo takrat na ustavnem sodišču korigirali v sedanjo obliko," nam je povedal Jaklič. A na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije vztrajajo, da tudi sedanji zapis "Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford ZK, Harvard ZDA)" ni pravilen.

Ministrstvo za izobraževanje je pred leti dobilo prijavo, da ustavni sodnik Klemen Jaklič znanstvenega naziva ne uporablja pravilno. Jaklič ima sicer dva doktorata, prvega je pridobil na Univerzi Oxford, drugega pa na Univerzi Harvard.

“Če ministrstvo dobi prijavo o nepravilni uporabi naziva, osebo, ki nepravilno uporablja naziv, na to opozori,” so za N1 navedli na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI), ki je pristojno za nadzor nad uporabo strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovov. Ob tem so dodali, da več informacij o konkretni zadevi ne morejo podati, po naših informacijah pa je ministrstvo Jakliča na nepravilno uporabo naziva opozorilo leta 2021. Na MVZI so nam sicer pred dnevi najprej dejali, da je edini zakonsko pravilen zapis tudi v primeru dveh doktoratov ali več “dr”. Pri tem so se sklicevali na zakon o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih.

Jaklič popravil navedbe ministrstva

A jih je Jaklič popravil. Kot je poudaril, zakon o strokovnih in znanstvenih naslovih ureja uporabo nazivov, pridobljenih na slovenskih visokošolskih zavodih, ki imajo s strani države v okviru njene državne jurisdikcije javno priznan program. Strokovni in znanstveni naslovi ter nazivi strokovne izobrazbe po tem zakonu se ne prevajajo v tuje jezike.

Zakon o strokovnih in znanstvenih naslovih pa se, tako Jaklič, ne uporablja za naslove, pridobljene na tujih univerzah, s katerimi slovenski visokošolski zavodi ne vodijo skupnega izobraževalnega programa za pridobitev naziva.

“Znanstveni naslovi, ki so bili pridobljeni povsem ločeno od slovenskih programov in slovenskih zavodov, torej na v celoti tujem programu in tujem zavodu, so predmet drugega zakona, zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja (ZVPI). Ta v 19. členu določa ravno nasprotno pravilo od pravila v zakonu o strokovnih in znanstvenih naslovih, in sicer da v tujini pridobljenih znanstvenih naslovov ni dovoljeno sloveniti, ampak da je pridobljeni naslov treba uporabljati tako, kot se uporablja v državi izvora,” je poudaril ustavni sodnik. Dodal je, da je dovoljenih različic uporab v posamezni državi izvora več. In navedel, da je treba pri v tujini pridobljenem nazivu, ko se ta uporablja v Sloveniji, v oklepaju pojasniti tudi državo izvora.

ustavno sodišče
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Mali ’dr.’, kar je slovenski doktorat, je torej po 19. členu ZVPI prepovedano uporabljati za nazive, pridobljene v tujini, saj je to ravno slovenjenje v tujini pridobljenega naziva. V tujini pridobljeni naziv se lahko uporablja na enega od načinov, kot se uporablja v državi izvora,” je izpostavil Jaklič. Dodal je še, da so takrat, ko je dobil opozorilo ministrstva, na ustavnem sodišču korigirali stari zapis naziva v sedanjo obliko, torej v “Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford ZK, Harvard ZDA)”.

“Ob ponovnem pretehtanju zakona sem sedanji zapis takrat oblikoval v soglasju skupaj s tedanjim predsednikom ustavnega sodišča dr. Rajkom Knezom. Stari zapis pa je bil usklajen s takratno predsednico Jadranko Sovdat ob nastopu funkcije,” je še navedel Jaklič. Kot je razvidno iz preteklih odločb ustavnega sodišča in Jakličevih ločenih mnenj, je pred letom 2021 uporabljal naziv “DDr”.

Ministrstvo odgovarja Jakliču

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije pritrjujejo Jakliču, da zakon o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih, po katerem je tudi v primeru več doktoratov možen le zapis “dr.”, velja za nazive, pridobljene v Sloveniji. Zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja pa velja za izobrazbo, pridobljeno v tujini. A vztrajajo, da zapis “Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford ZK, Harvard ZDA)” ni  v skladu niti s tem zakonom.

“ZVPI predvideva uporabo naslova in države skupaj in ne predvideva drugih informacij, kot je na primer kraj,” pravijo na ministrstvu. Ob tem dodajajo, da se imetniki doktoratov iz Združenega kraljestva in ZDA najpogosteje podpisujejo na način, da za imenom in priimkom dodajo Doctor of Philosophy oziroma njegovo okrajšavo PhD skupaj z državo izvora.

In kako na Jakličevo navajanje naziva, ki je zapisano tudi na spletni strani ustavnega sodišča in v ustavnih odločbah, gledajo na ustavnem sodišču? “Stališče ustavnega sodišča glede uporabe znanstvenih nazivov je, da za njihovo pravilno in zakonito uporabo ustavno sodišče ni odgovorno oziroma je to odgovornost imetnika naziva. Na ustavnem sodišču nazive ustavnih sodnikov uporabljamo tako, kot jih ti predložijo oziroma navedejo,” so nam odgovorili.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije se strinjajo, da mora “za pravilen zapis poskrbeti oseba, ki ji naziv pripada, zlasti ko gre za uradne dokumente”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje