Panika v vodilni dražbeni hiši na svetu: “Gre za pravo nočno moro”

Kultura 13. Maj 202411:15 0 komentarjev
Christie's
Foto: PROFIMEDIA

Vodilna dražbena hiša na svetu Christie's se le nekaj dni pred osrednjimi spomladanskimi avkcijami sooča s "težavo s tehnološko varnostjo". Hekerji so namreč onemogočili dostop do njihove spletne strani, kar pod vprašaj postavi možnost spletne licitacije. Nadzora nad spletnim mestom po štirih dneh še vedno niso vzpostavili, odgovorov na vprašanje, ali so se neznanci v kibernetskem napadu dokopali tudi do zaupnih podatkov kupcev in prodajalcev, ni, vodilni v avkcijski hiši so se medtem zavili v molk.

Tik pred težko pričakovanim dnem, ko naj bi v vodilni avkcijski hiši na svetu Christie’s stekla dražba, na kateri so si s prodajo umetnin obetali za okoli 840 milijonov dolarjev zaslužka, je dražbena hiša doživela incident, ki so ga sami opisali kot “težavo s tehnološko varnostjo”.

Spletna stran vodilne dražbene hiše sprva sploh ni bila dostopna, nato pa so bili obiskovalci preusmerjeni na začasno stran, kjer jih je pričakalo sporočilo “Opravičujemo se, ker je naša spletna stran trenutno brez povezave. Prizadevamo si, da bi to čim prej odpravili, in obžalujemo vse nevšečnosti.”

Kot so ljubitelji umetnosti nato izvedeli iz medijev, je bila dražbena hiša, ki deluje vse od leta 1766, tarča kibernetskega napada, zaradi katerega so tik pred spomladanskimi dražbami izgubili nadzor nad uradnim spletnim mestom.

Posnetek zaslona spletne strani Christie's
Posnetek zaslona spletne strani Christie’s (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri zbiratelji in ljubitelji umetnosti so težavo opazili že v četrtek zvečer, do danes težava še vedno ni bila odpravljena. Predstavniki dražbene hiše so medtem v soboto sporočili, da se bodo prodaje dražbenih “draguljev”, ki predstavljajo skoraj polovico letnih prihodkov, vseeno nadaljevale.

“Newyorška prodaja moderne in sodobne umetnosti bo potekala tako, kot je bilo načrtovano. Še naprej smo zavezani zagotavljanju najvišje ravni storitev našim strankam in se veselimo uspešnega tedna,” je dejala tiskovna predstavnica dražbene hiše Natasha Le Bel, a ob tem ni pojasnila, kako bo potekal spletni del dražbe.

Začasna spletna stran dražbene hiše sicer omogoča brskanje po spletnih katalogih prihajajočih prodaj, a ne omogoča spletnega licitiranja ali registracije.

Dva zaposlena v dražbeni hiši, ki sta želela ostati neimenovana, sta za New York Times dejala, da je zavladala panika, vodilni v podjetju pa, da niso želeli natančneje pojasniti podrobnosti incidenta. Prav tako naj ne bi želeli odgovoriti na vprašanja zaposlenih, ali so hekerji dostopali do zaupnih podatkov strank ter ali v zameno za podatke želijo odkupnino.

Tudi več uglednih prodajalcev in kupcev je sporočilo, da jih je dražbena hiša pustila v negotovosti, podrobnosti o incidentu pa naj bi izvedeli šele iz medijev. “Gre za pravo nočno moro, saj Christie’s razpolaga z množico podatkov o plačilih in kupcih,” je za New York Times pojasnila svetovalka za umetnost Wendy Cromwell. Dodala je, da ji dražbeno podjetje ni sporočilo nobenih podrobnosti o stanju računa njenega podjetja.

V prihajajočih nekaj tednih naj bi v Christie’s na dražbo postavili več kot 1.700 del sodobne umetnosti. V sklopu tokratne spomladanske dražbe naj bi v četrtek, 16. maja, na licitacijo postavili tudi sitotisk Andyja Warhola Flowers iz leta 1964, katerega vrednost je ocenjena na dobrih 30 milijonov dolarjev.

Andy Warhol, Flowers
Andy Warhol, Flowers (Foto: PROFIMEDIA)

V ponedeljek zjutraj so nato iz dražbene hiše vendarle poslali tudi uradno pojasnilo. “Želim vam zagotoviti, da ta incident obvladujemo v skladu z našimi uveljavljenimi protokoli in praksami ter ob podpori dodatnih strokovnjakov. To je med drugim vključevalo proaktivno zaščito našega glavnega spletnega mesta s tem, da smo ga izključili iz omrežja,” je zapisal glavni izvršni direktor dražbene hiše Guillaume Cerutti.

Kot je dodal, bo vseh osem javnih licitacij, ki naj bi potekale v New Yorku in Ženevi, potekalo tako, kot je bilo sprva načrtovano, z izjemo dražbe osmih ročnih ur nekdanjega zvezdnika Formule 1 Michaela Schumacherja, ki so jo z današnjega dne prestavili na torek, 14. maja.

Ob tem je Cerutti še zagotovil, da bodo stranke lahko svoje ponudbe izdale osebno, po telefonu ali prek storitve Christie’s Live.

Christie's
Foto: PROFIMEDIA

Vse pogostejši kibernetski napadi

Hekerski napad na največjo avkcijsko hišo se ni zgodil zgolj tik pred spomladanskimi dražbami, temveč tudi v času, ko se podjetje sooča s tranzicijo vodstva. Na začetku leta je namreč na mesto direktorja upravnega odbora sedel Nicolas Pinault, 26-letni vnuk ustanovitelja luksuzne skupine Kering in investicijskega holdinga Artémis Françoisa Pinaulta.

Nedavni “tehnološki incident” je že drugo varnostno tveganje, s katerim se v podjetju Christie’s soočajo v zadnjem času. Avgusta je namreč nemško podjetje za kibernetsko varnost objavilo informacije o vdoru v podatke dražbene hiše, ki je razkril lokacije umetnin, ki jih imajo nekateri najbogatejši zbiratelji na svetu, še poroča New York Times.

Svet umetnosti se v zadnjih letih sicer sooča z vse bolj pogostimi kibernetskimi napadi. Januarja so hekerji napadli ponudnika storitev, ki je muzejem pomagal pri spletnem gostovanju njihovih zbirk in upravljanju notranjih dokumentov. Organizacije, kot sta Metropolitanska opera in Filadelfijski orkester, pa so se soočile s kibernetskimi napadi, ki so ovirali spletno prodajo vstopnic, piše Artdaily.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!